tisdag 11 april 2017

Förstärkt självdragsventilation

Såg uttrycket förstärkt självdragsventilation nån gång för länge sedan. Hur får man självdrag att fungera - egentligen? Ventskolan självdrag - Luftbutiken.


Det går inte att återvinna värmen som går ut med ventilationsluften i ett självdragssystem. Du kan förstärka ett självdragsventilationssystem med en fläkt som är styrd av utelufttemperaturen.

Ni har alltså självdragsventilation som har förstärkt med små fläktar i bostäderna. Ni har också kvar Stockholmsventilationen till stor del i original, som tar in ersättningsluft till badrummen. Vid OVK-besiktning konstaterar man vilket system som byggnaden har och man besiktigar sedan efter det.


I ert hus så är det viktigt att Ni . Systemet fungerar inte om man inte har en drivkraft. Begrepp som man ser i dag som förstärkt självdrag (med sk hjälpfläkt) är inget annat än fläktstyrd ventilation. Moderna energikrav kan inte uppfyllas med självdrag och ur energisynpunkt går det inte skapa rätt inomhusklimat.


Självdragsventilation fungerar genom att det skapas ett ventilationsflöde av värmen inomhus samt vindpåverkan på byggnaden.

Det finns dock en variant som kallas förstärkt självdragsventilation , där frånluftskanalen har kompletterats med en elektrisk eller . Det innebär att luftväxlingen regleras av sig själv via. I detta fall bör du överväga att installera mekanisk . Villan kan också förses med ett förstärkt självdrag. Då har hus-ägaren försett sitt hus med en aspirator genom att på toppen av skorstenen eller ventilationshuven ha installerat till exempel en rund ”fläktboll” som suger ut luften ur huset.


Husrenovering, tilläggsisolering, byte av värmesystem och byte av fönster, kan också påverka ventilation som bygger på självdrag negativt. Problem och förslag på lösning i bostäder med självdragsventilation : För dålig luftväxling under den varma årstiden. Ofta kan självdraget då behöva förstärkas med frånluftsfläktar. Här finns en del riktlinjer om självdragsventilation och förstärkt självdrag.


För ändring av byggnad gäller BÄR. För löpande förvaltning får man gå direkt på BVL , som säger att anordningar för exempelvis ventilation ska. Att detta sker ska regelbundet kontrolleras genom funktionskontroll av ventila- tionssystem . Tidigare var självdragsventilation det naturliga sättet att ventilera hus.


Därför är det märkligt att det ens finns en diskussion om huruvida självdragsventilation är möjlig att använda. Det skriver här projektledare Bengt Lindström vid Boverket, . Möjligheten till värmeåtervinning och filtrering av tilluft är dock ytterst begränsad. Självdragssystem kan också ge problem med drag, i synnerhet vintertid.

Sker ventilationen med självdrag är det inte lämpligt att montera finfilter eller ljudfällor på uteluftsdonen. Ur den synvinkeln är självdragslösningen inte lämplig att använda . Syftet med förstudien är att utvärdera och dokumentera installation av Clean-Air i två byggnader. Förstärkt självdrag med CLEAN AIR - Förstudie utvärderingsprojekt. Utvärdering innefattar installation och utförande, värmeåtervinning, energibesparing, inneklimat och komfort. För ett tag sedan vi fick vi en förfrågan från en Bostadsrättsförening i Stockholm, avseende hjälp med förbättring av ventilationen i deras fastighet.


Fastigheten är en av tusentals som har en helt passiv ventilation eller så kallad självdragsventilation genom de gamla murstockarna. Detta kallas fläktförstärkt självdrag. Denna fläkt ska inte köras kontinueligt utan enbart förstärka ventilationsflödet när det termiska drivtycket är otillräckligt. Fläkten placeras lämpligen i en samlingshuv, ge- mensam för flera frånluftskanaler, eftersom luftflödet måste . Drivkraften (fläkten) var alltså värmen från rökkanalen.


Ur energisynpunkt går det inte att skapa rätt inomhusklimat med självdrag och dagens energikrav kan inte . Det finns i huvudsak tre typer av ventilation: självdragsventilation, förstärkt självdrag med mekanisk ventilation samt FTX, mekanisk till- och frånluftsystem. Självdragventilation kräver ingen ström, men hela byggandens utformning måste då underkasta sig ventilationen för att fungera tillfredställande. Ett enklare sätt att uppnå . Det finns också många exempel på hus med självdragsventilation där uteluftsventiler stängts på grund av drag och därefter inte öppnats igen.


Ventiler kan även vara övertapetserade. Därmed finns ingen eller bara liten möjlighet till ventilation. Det finns självdragssystem som är kompletterade med en fläkt i en huv vid avlufts . Man satte in termostatstyrda tilluftsdon för att minska överventilation kalla perioder och man satte in fläktar som kunde forcera draget varma perioder, eller kunde kyla ner byggnaden.


EKOBYGG - VENTILATIONSSPECIAL. Hybridventilation eller förstärkt självdrag kan variera från självdrag till helt mekanisk ventila- tion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg