måndag 17 april 2017

Mura skorsten själv

Komplett steg-för-steg beskrivning som lär dig hur man murar skorstenar. Sveriges bästa under många år. Mura en tegelskorsten, hur? Så här underhåller och renovera du din skorsten - dinbyggare.


Mindre skador på skorstenen kan du däremot laga själv.

Eftersom du inte får göra några förändringar i murverket är det viktigt att du noterar murförbandet det sätt på vilket stenarna ligger så att du kan mura upp . Hur murar man med tegelsten? Här hittar du tips när du ska mura. Fotografier och steg för steg beskrivning hur man murar med tegel och mursten.


Kanalrensning och inspektion. Jag har en skorsten som sjunger på sista versen. Den måste rivas och muras upp på nytt igen.


Nu är jag inte murare men tycker ändå att man kan klura ut det mesta om man bara vill.

Kan man utföra ett sådant arbete själv ? Någon som kan råda i tillvägagångssätt samt material? Få råd och instruktioner för hur du underhåller skorstenen. Vi visar även hur du bygger en ny skorsten.


Med den här beskrivningens hjälp kan du själv mura din skorsten enligt gällande bestämmelser. Den hjälper dig att välja rätt rökkanalsarea till din eldstad samt visar steg för steg hur du murar de olika skiften. Innan du börjar mura , bör du göra en ritning eller ett arbetsschema. Att mura på ” fri hand” är svårt. Ska du blanda en mindre mängd bruk,.


Vid reparation av fogar eller fastmur- ning av stenar i skorstenen är det viktigt att använda ett murbruk som klarar stora temperaturväxlingar. Men att mura en rak skorsten är ju inte speciellt svårt, tid kommer det ju att ta men som sagt inte svårt dessutom är det ju roligt att kunna skryta om att det. Var litet osäker på om man fick göra dylika jobb själv , men har ju en del gammalt tegel liggandes litet här och var som kanske till viss del kunde fungera. Med den nya brandkontrollsynen så har vi idag börjat få kontroll på dom gamla skorstenarna och deras förfall. Förr så upptäcktes problemen alltför sent och tyvärr så var ofta bränder sista signalen att skorstenen skulle ha åtgärdats.


I ett protokoll så redogörs vad som är problemet som skall åtgärdas för att få en skorsten. Ofta får jag frågor på hur högt över nock en skorsten måste löpa för att bli godkänd. Kravet är samma men kan förändras eftersom det är du själv som bor i huset.

Ska man mura stora konstruktioner bör man hyra en speciell blockdelare som verkligen förenklar arbetet, men för de flesta fungerar det utmärkt att själv dela blocken. Ta en gammal uttjänt yxa eller fogsvans och knacka eller såga ett spår i blocket där man vill att det ska delas. När spåret går runt hela blocket lägger man det . Kom in och se andra utgåvor eller andra böcker av samma författare.


Sönderfrysning av skorstenen övre delar är inte ovanligt för oskyddade skorstenar. I så fall hjälper det att montera ett skorstensskydd. Köp produkter för skorsten och skorstensrenovering till lågt pris!


Vi har insatsrör, glidgjutningsmassa, kaminrör och tillbehör för skorsten och renovering. Renovera skorsten själv med insatsrör ett väldigt lätt alternativ för den som vill göra det själv. Välj dimension efter både eldstad och skorsten så att du inte behöver använda våld vid montaget. Ta bort eventuella gamla rör ur. Du är själv ansvarig för att lagar och regler (t.ex.


Bo- verkets byggregler) följs vid installation och eldning. Skorstenen placeras lämpligen så nära nocken, eller takets högsta punkt som möjligt. Den bör dels mynna över nock, dels minst meter övertaktäckningen. Sticker den upp mer än m över taket måste . Det finns många olika modeller på marknaden, vi på Skorstensfolket Göteborg Arne Samuelsson AB ger dig råd om viken skorsten som passar dig bäst.


Du kommer att få en solid och mycket flexibel skorsten där du själv på olika sätt kan påverka utseendet. Du kan välja mellan blanka, svarta eller grå rör samt tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg