I bilaga anges exempel på hur beskrivningar skall utföras med tips och råd till konstruktören,. Vätskekopplad värmeåtervinning. Det vätskekopplade systemet bygger på att en frysskyddad vätskelösning (ofta vårdslöst kallad ”brine”) cirkuleras mellan kyl- och värmebatterier placerade i frånluftssystemet respektive tilluftssystemet. Den varma frånluften värmer upp vätskan som avger värmen till den kalla tilluften. Funktionsdelar med värmeväxlare på tilluftssida respektive frånluftssida.
Reglerenhet för vätskekrets (ej monterad).
Frekvensomriktare för pumpmotor (ej monterad). VÅ är ett gemensamt namn på shuntgrupper för återvinning av värme i frånluft och förvärmning av tilluft i vätskekopplade batterier. Denna lösning är därför vanlig i miljöer där frånluften kan innehålla föroreningar . Batterierna kan tillverkas för både ventilation och processåtervinning i ett stort urval av material. Effektiviteten ges av temperaturverkningsgraden i ekvation (5).
Vid värmeåtervinning av värmeväxling blir temperaturen efter återvinning: 6. Vid regenerativ värmeväxling, se Figur. Värmeåtervinningsmetoder för luft.
All värmeåtervinning via AQUA-SC sker helt hygieniskt utan över- föring av lukt eller föroreningar mellan från- och tilluft. AQUA-SC kombinerar det vätskekopplade systemets fördelar med en ekonomi som påminner om den roterande värmeväxlaren. Tack vare det egenutvecklade systemet SoftCooling kan nu . En typ är den vätskekopplade värmeväxlaren, där en blandning av vatten och glykol cirkulerar mellan två batterier, ett i frånluftskanalen och ett i tilluftskanalen.
I frånluftsbatteriet överförs värmen från frånluften till vattnet som transporterar den till tilluftsbatteriet. Där övergår värmen från vattnet till tilluften. Sammankopplingen av de olika luftbehandlingsaggregaten görs genom vätskekopplad värmeåtervinning. Bra inneluft är förstås viktig på ett sjukhus, och värmeåtervinningen från luften har en central roll i energibesparingen.
Om man ska spara energi så måste man ha effektiva luftbehandlingsaggregat. Syftet med det här examensarbetet är att ta reda på hur energieffektivisering på ventilationssystem kan ske i offentliga byggnader. Hur ett ventilationssystem, som redan tillämpar värmeåtervinningsprincipen med vätskekopplad värmeväxlare, kan effektiviseras genom byte till roterande värmeväxlare eller . Plattvärmeväxlare är en vanlig lösning för värmeåtervinning i centrala luftbehandlingssystem i flerbostadshus.
Värmen växlas mellan luft och vätska. Efter att luften har passerat tilluftsfiltret så kommer luften fram till det som kännetecknar FTX-system, nämligen värmeväxlaren. Det finns olika slags värmeväxlare som alla varierar i temperaturverkningsgrad.
De värmeväxlare som finns är roterande värmeväxlare, plattvärmeväxlare och vätskekopplad värmeväxlare. Frånluft, tilluft och återvinning, FTX. Flödesbil vätskekopplad växlare .
CorroHeat CWX värmeväxlare är främst avsedda för industrimiljöer med stoftbemäng frätande eller kor- rosiv luft. Arex´olika värmeväxlare har alla delar till- verkade i korrosionsbeständiga plastmaterial. För värmeåtervinning ur frånluft är värmeväxlare betydligt vanligare. Roterande ( bild 8) och vätskekopplade (bild 9) värmeväxlare är vanligast förekommande, men även plattvärmeväxlare, rörvärmeväxlare , värmerör och stenmagasin förekommer.
Renblåsningssektor Varm frånluft Upptagande Varm frånluft batteri . De byggnader och värmeåtervinningsaggregat som har undersökts är samtliga av typ plattvärmeväxlare (korsströms- eller motström) förutom ett aggregat som har roterande värmeväxlare. Inga vätskekopplade värmeväxlare ingår. En sammanställning av undersökta aggregat och dess typ av värmeväxlare finns i Tabell 1. En separering av luftbehandlingssystem för kontor och laboratorier förordas.
Ventilationssystemet för kontorsventilation utförs med vätskekopplad värmeåtervinning. I preliminärt systemval under programhandlingsarbetet har förutsatts att det finns en fysisk barriär mellan kontor och laboratorier i . FTX-aggregat med hygroskopisk, roterande värmeväxlare som kan återvinna av värmen och av fukten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.