fredag 22 september 2017

Mögel råspont

Här förklaras varför råspont snabbare drabbas av mögel än vad takstolarna på vind gör. Står att man först ska bespruta och sen manuellt ta bort möglet. Tror ni att man sprider mögelsporer om man först slipar bort möglet och sedan behandlar? En månad senare upptäcker vi att råsponten är fuktig. Det har den aldrig varit tidigare.


Vår bes man säger då att vi bör byta ut all råspont.

Det kan gå snabbt att drabbas av mögel på vind. Vi får oroande ofta in samtal från de som nyligen byggt hus och upptäckt att det endast efter någon vecka uppkommer mögel på råsponten på vind. I övrigt kan olika lagringsförhållande ha inverkan, var i bunten med råspont de sedan först drabbade brädorna ligger.


Råsponten på denna vind har utsatts för ett rikligt angrep av mögel. Vidare diskuteras här om problemen i stort. Efter fasader och badrum kommer nu nästa varningar om mögel. Angripen råspont byggs in i nya hus.


Jag har byggt hus i år. Nu tycker jag att det har blivit så mycket oförklarliga bekymmer med organiskt byggmaterial, att jag inte vågar bygga trähus längre, säger Nisse Karlsson vid företaget .

Missfärgande mikroorganismer på råspont. SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Synlig påväxt på råspont vid takfot och i carport. Det finns en del fakta kring förutsättningarna för tillväxt av mögel , såsom fukt, tempera-.


Råspont tillverkas oftast av så kallad splintve dvs den delen av timret som ligger ytterst och är av sämst kvalité. Viktigt är att fuktkvoten på yttertakspanel ej överstiger då det är varmt. Vid låga temperaturer kan man tillåta något högre värden utan mögelrisk. Det är vanligt att just råsponten drabbas av mögel och röta.


En del mögelarter producerar giftiga ämnen när dom växer, varför man bör ta bort sanera mögel som växer innan för det yttre hus skalet. Kallvindar är oftast uteluftsventilerade vilket innebär att temperaturen på vinden som regel följer utetemperaturen. Sveriges kallvindar är skadade enligt undersökningar genomförda de senaste åren. Förr i tiden byggde man med relativt lite isolering mellan boytan och vinden samt att . Avfuktare för vattenskador sattes in omgående samt byggfläkt för att höja temperatur. Därefter sanering och installation av vindavfuktaren Trygghetsvakten Classic.


Tyvärr har besiktningsmän i ren okunskap i många år sagt att det är ofarligt med mögel på kallvinden . Mögel på husets kallvind. Att lägga en tunn isolering utanpå taket är det säkraste sättet att undvika mögel och fukt när man bygger takkonstruktioner med råspont. Det visar rapporten Bygg fuktsäkra takkonstruktioner som tagits fram av Skanska Teknik- och projekteringsledning med stöd av Svenska Byggbranschens utvecklingsfon .

Vårt tak byttes för drygt ett år sedan från ett tak med masonitskivor och pannor till ett med råspont , papp och läkt under pannorna. Det var däremot mögel på skivorna och när de rev det gamla taket har ju dessa sporer spridit sig på vinden, finns det något man kan göra åt detta, eller ska man fokusera på att . De senaste åren har det blivit allt vanligare att isolera utsidan av råsponten för att minimera risken för fuktskador i taket men effekten har varit omdiskuterad. ISOVER har gjort en rad simuleringar som visar att under vissa förutsättningar ger den extra isoleringen ett ökat skydd mot fuktproblem. För gran är resultaten inte lika entydiga men även här verkar ett hyveldjup på minst mm vara lämpligt.


Träslagens mögelbenägenhet är vid detta hyveldjup ungefär likvärdig. Om hyveldjupet är mindre än mm är furu betydligt mer mögelbenägen än gran och risken stor att splinten angrips av mögel. I fortsättningen av denna text används ordet mögel och mikrosvampar synonymt. Med tillväxt menas ökning av.


Påväxt av mögel och missfärgande svampar har konstaterats även vid låga plusgrader. Lan Hel Jurgens et al. Text och bild: Cathrine Bülow. På senare år har vi fått allt större problem med fukt och mögel i våra hus.


I drygt en tredjedel av våra småhus och i c:a procent av våra flerbostadshus finns någon form av fukt eller mögel. Orsakerna är bland annat användning av felaktiga byggmetoder och material, påskyndade .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg