tisdag 26 september 2017

Sota skorsten

Länge var det bara sotarna som fick klättra upp på villataket och sota ur skorstenen. Därmed fick kommunerna möjligheten att ge fastighetsägaren dispens att sota sina rökkanaler själv. Men det räcker inte med att man kan dra en sotviska upp och ner i en skorsten. Men efter han hade viskat klart, så tyckte han inte att det fanns något behov för mig att viska själv, då det såg så bra ut enligt honom.


Har också en murad skorsten , tyvärr bara kanaler för vedspis resp kassett.

Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand. Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. Det ska finnas stegar eller takbryggor på taket. Köpte biltemas antennfäste för skorsten.


Inhandlade lite rostfria rör. Svetsar ihop rören så att dom får stöd på skorstenen samtidigt som den sitter fast i antennfästet.

Hänger upp sotviskan med en rostfri vajer(inköpt på biltema). Vad finns för möjligheter Beiträge 7. Här säljer vi olika verktyg för att sota skorstenar, kaminer, pannor med. Sota själv Beiträge 4. En komplett lina är det vanligaste sättet att sota ur skorstenen på. På våra linor så är det standard med meter.


Murad skorsten = En kupad borste med stålris. Borstarna finns i olika storlekar. För sotning av tuber i pannan så kan man sota på lite olika sätt.


Antingen med ett skaft och en borste eller med. Attunda utför sotning av er skorsten eller eldstad i Stockholm. Glöm inte sota , soteld kan uppstå och med brand! Våra sotare utför sotning av eldstäder och rökkanaler som gör att risken för skorstensbrand minimeras. Välkommen till Skorstensfejarmästarna!


Vem får sota min eldstad?

I varje kommun finns det ett företag som har ensamrätt på sotning och rengöring i kommunen. I några fall sköts detta i kommunens egen regi, men i de flesta kommuner är företaget utsett vid en offentlig upphandling. Detta företag har skyldighet att utföra sotning på samtliga eldstäder i kommunen. Alla husägare som har egen skorsten får sedan åtta år tillbaka sota sin egen skorsten.


I Sverige är det lag på att sota och brandskyddskontrollera sina skorstenar och eldstäder. Läs mer om hur ofta du ska sota och brandskyddskontrollera din eldstad och skorsten på din kommuns hemsida. Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker. Jobb för sotare tror jag aldrg kommer ta slut aven om alla börjar sota själva. Jag som då faktiskt har tillgång till bra verktyg och faktiskt har en del kunskaper skulle aldrig sota min skorsten själv.


Jag har höjdskräck och bara att slippa den biten att klättra upp på taket gör att jag mer än gärna betalar för en . För att spara bränsle och för att känna sig extra trygg vill många av våra kunder att vi ska sota oftare än vad lagen säger. Ett exempel kan vara att vi rengör braskaminer två gånger per år i stället för gång per år. Sot är även isolerande och ju längre tid som går mellan sotningarna, desto mer eldar du för kråkorna . Sotning innebär att brännbara sotbeläggningar tas bort i sådan omfattning att risken för skorstensbrand och skadeverkningarna vid en skorstensbrand minimeras.


Vid sotning av eldstäder och rökkanaler innebär detta att alla ytor som rökgaserna . Fastighetsägaren har också möjlighet att söka dispens för så kallad egensotning, att få sota själv. En brandskyddskontroll är en brandteknisk. Källor: Statens räddningsverks föreskrifter om rengöring . Det är kommunen i brandförebyggande syfte som ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs. Du kan ansöka hos kommunen om du vill sota själv. Lagen ger utrymme för kommunen att låta en fastighetsägare själv utföra sotning inom den egna fastigheten, under förutsättning att sotningen görs på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.


Observera att denna möjlighet endast omfattar sotningsmomentet (rengöringen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg