onsdag 27 september 2017

Solvärmefångare

Annars hade det inte varit aktuellt och jag kan tipsa andra om att bygga in solvärmefångare i taket i samband med att man renoverar tak och fasad. Det är inte alls lika snyggt och kostar dessutom mer att lägga vakuumrör på det befintliga taket än att fälla in själva kollektorn ( solvärmefångaren ) som en del av taket. Solvärmefångaren tar upp det naturliga solljuset och laddas med solpaneler. Varför denna solvärmefångare ? Alla solfångare från alla leverantörer hittar du på LantbruksNet.


Följande tekniker används för att omvandla solenergi till el och värme: solceller, solvärmeenergi och solvärmefångare.

SolarVenti Luftsolfångare kommer att förbättra inomhusluftens kvalitet, ge värme och ventilera huset. För fritidshus, helårsboende och källaren. Så här fungerar solfångare.


Solens strålar omvandlas till värme genom att solljuset får lysa¨på en matt, svart yta. Värmen transporterasvidare med hjälp av en vätska eller gas och förs ner till en ackumulatortank som är fylld med vatten. På platser med kalla vintrar måste vätskan vara frostsäker, den kan till . Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ungefär sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar.


Sverige är nästan lika hög som i Tyskland och centrala Europa.

Sverige har bra förutsättningar för att ta tillvara på soles gratisenergi för varmvatten och värme. Ett solvärmesystem från Svesol . Solfångare är byggda för att koncentrerat ta emot solinstrålningens värme och utnyttja den till uppvärmning av anläggningar av olika slag, i huvudsak hus, tappvarmvatten och pooler. Genom solfångaren passerar ett lämpligt medium, vanligtvis en vattenbaserad vätska, som för värmen vidare. Vanligen förs den uppvärmda . På denna och följande sidor kan du se hur jag med mycket enkla medel bygger en luftsolfångare av gamla ölburkar.


Den ger idag ett rejält värmetillskott till befintlig uppvärmning. Enda driftkostnaden är en 65W fläkt, vilket får sägas vara försumbart i uppvärmningssammanhang. När alla tomburkar fanns insamlade (tack för ditt bidrag Sune!) var det dags att skrida till verket. Steg var att såga botten ur alla burkar.


Burkens överdel däremot, sågade jag endast ur på de burkar som kommer att sitta i änden på röret. På övriga burkar klippte jag istället upp flikar som jag . Jag har oljeradiatorer som värmekälla. Jag är inte där under vinterhalvåret så jag är ej i behov av värmen då. Solvärmare eller luftvärmepump till sommarstugan?


Bygga sketbillig solvärme till barnpoolen? Eftersom solvärme finns i stora mängder främst under sommarhalvåret är det alltid ett komplement till en annan värmekälla. Ofta används solfångare för att värma varmvatten under sommarhalvåret, men väljer du ett kombisystem kan solen även bidra till uppvärmning under vår och höst.

Vi bygger våra solfångare, eller solpaneler som de också kallas, själva efter vår egen konstruktion och kan på så sätt välja de bästa, mest prisvärda och optimala komponeterna. Totalt har vi nu byggt närmare trettio stycken solfångare under de studicirklar vi haft här i Vilhelmina. Själv har jag varit med under samtliga dessa träffar, så jag har haft förmånen att få ta del av alla de idéer deltagarna haft.


Material i denna: Kanalplast 6mm Tryckimpregnerat 28x1Trp-plåt Frigolit 20mm Lite plåtvinklar och. Solar Tekniks solfångare är godkända av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Högeffektiva vakuumrör solfångare som ger ett högt säsongsutbyte även vid låg solinstrålning på vinterhalvåret.


Enova SF:s köparguide för solvärmefångare anslutna till vattenburna uppvärmningssystem (en teknik som omfattas av ordningen) kan dessa system bara tillgodose upp till av ett hushålls totala uppvärmningsbehov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg