tisdag 12 september 2017

Allergi undersökning

Du kan genomgå en allergiutredning om du tror att du är allergisk , men inte vet mot vad. Det viktigaste i utredningen är samtalet med läkaren, där du berät. Doktorn kommer exempelvis vilja veta vilka symtom som brukar förekomma och när de uppstår och om det finns allergi i släkten?


Därefter brukar doktorn undersöka näsa och lungor. Oftast görs ett pricktest för att ta reda på exakt vilket ämne som orsakar allergin. Man droppar då på olika allergiframkallande ämnen på .

En sådan undersökning kan oftast göras från tidig skolålder. Spirometriundersökningen innebär att man får blåsa ut luft genom ett munstycke kopplat till en spirometriapparat. Vanligast är en så kallad dynamisk spirometri, som utförs på många av landets vårdcentraler. Detta är en bra metod för att ställa diagnosen astma . Kronisk allergisk rinit (perenn) har stora likheter med icke- allergisk rinit.


Allergisk rinit kan orsakas av ett flertal allergen och därför är det viktigt att förstå vad som orsakar besvären. Förutom den kliniska undersökningen läggs stor vikt vid patientens anamnes för att kunna ställa en korrekt diagnos. Behandlingen bör baseras . Se Morgan Andersson, docent och överläkare på Öron-Näsa-Hals-klinken på Skånes Universitetssjukhus, berätta om allergisk rinit och behandling.

Undersökningar vid allergi. Här får du fakta om allergi och överkänslighet mot mat. Allergi beror på att kroppens normala försvar mot vissa ämnen inte fungerar som det ska. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och . Om undersökningen pekar på en allergi kommer läkaren att göra ett allergitest, ett pricktest på huden eller ett blodprovstest, för att fastställa vad som orsakar din allergi.


För att fastställa att du har en allergi kommer din läkare att gå igenom din sjukdomshistoria och göra en undersökning. När din allergi är identifierad kan din . Läkaren går igenom din eller ditt barns sjukdomshistoria (anamnes) grundligt och förhör sig om symtomen som uppstått och situationen kring detta, närmiljön, ärftlighet, medicinering, eventuella sjukdomar med mera. I andra fall kan vi behöva göra en undersökning. I samband med den brukar vi fråga dig om du har några andra sjukdomar (exempelvis astma) och om allergi finns i släkten.


Visar det sig att du är allergisk hjälper vi dig att påbörja en medicinsk behandling. Utredning och behandling av allergi sker med hjälp . I många fall behövs inte provtagning för att konstatera allergi. Får du återkommande besvär i samband med att du träffar på vissa djur eller under pollensäsong räcker det oftast för att sätta diagnos.


En utredning av astma eller allergi innebär att läkaren går igenom din sjukdomshistoria och gör en medicinsk undersökning som kan omfatta till exempel pricktest, blodprov, NO-mätning och andra lungfunktionsmätningar. Utifrån resultatet av undersökningarna avgör läkaren tillsammans med dig vilken typ av behandling . Förutom det du upplever som besvär orsakade av din eventuella allergi är det viktigt att du berättar om du har exempelvis eksem eller astma också. Efter detta ges ett luftrörsvidgande läkemedel.


Patienten blåser i spirometern efter varje dos.

Vid PEF- utblåsningsmätning undersöks variationen i utandningsluftens maximiflöde på morgonen och kvällen och det luftrörsvidgande läkemedlets inverkan på resultaten. Lungfunktionstester och undersökningar. Astma kan undersökas med olika lungfunktionstester och andra undersökningar.


Läkaren intervjuar patienten för att kartlägga situationen och bedöma vilka undersökningar som behövs. BAKTERIER BEHÖVS Överdriven renlighet är en känd orsak till att barn utvecklar allergi. Närkontakt med djur är alltså att rekommendera. En undersökning av niondeklassare i Västra Götaland visar att nära procent har någon form av allergi.


Friskast är barn som vuxit upp på lantbruk med djur. Ett så klart och tydligt . I en ny undersökning visar det sig att hälften av nästan vanligt förkommande handtvålar är allergiframkallande eller potentiellt hormonstörande. Det är den norska konsumentorganisationen Förbrukarråde som har undersökt innehållet i tvålen.


Bland de produkter man testat återfinns de flesta även på . Astma- och Allergiförbundet är Sveriges folkrörelse för allergiker. Vi arbetar för att ett friskare liv för alla med astma, allergi eller överkänslighet. Ibland räcker sjukhistorien och undersökning av patienten för att fastställa orsaken till besvären, och då behövs inga prov för att ge adekvat behandling och råd.


Kommunikationen med patienten är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg