onsdag 13 september 2017

Tjära i skorsten

En tumregel för att undvika soteld är att undvika eldning som ansamlar tjära i rökkanalen. Soteld eller skorstensbrand uppkommer när tjära i en skorsten börjar brinna. Det händer när tjära och sot fattar eld i rökkanalen.


Att det bildas tjära i skorstenen. Slarv med sotning och bristande koll av skorsten och rökgångar kan förvandla sommarparadiset till rena dödsfällan.

Om veden inte är riktigt torr och det är dåligt med syretillförsel i pannan så blir det utlakning av tjära som fastnar i rökkanalen. När det sedan blir tillräckligt varmt uppstår det som kallas soteld. Det är helt enkelt tjära i skorstenen som börjar brinna och skorstenen blir överhettad och branden sprider sig till . Bosta hem och trädgård. Har en Cronspis som jag eldar i ganska frekvent men märker nu att från sotnings luckan i skorsten kommer något som verkar vara en blandning av sot och vatten.


Veden är torr, kan inte rikigt förstå vad som orsakar det hela, det händer bara ibland. Verkar också som om jag fått en del tjära i en böj, så nu till .

Optizon eller Skorsteinsrens ? Tjära är som sagt högvärdig energi och skall eldas upp och inte fastna i skorsten. Vänta till kaminen eller pannan är riktigt varm. Detta ger en renare panna och ett ökat värmeutbyte. Håller ugn, lucka och skorsten ren från tjära och sot. För att ett hus skall vara beboeligt och kunna fungera att leva i under längre perioder, krävs att uppvärmning, isolering och skorsten fungerar tillfredsställande.


Det bästa sättet är att se till att förbränningen är tillräcklig, och att värmen från eldningen torkar ut tjära som sedan kan flagna och falla ner i eldstaden. Minskar stoft och sotutsläpp genom skorstenen. Vid kraftig tjärbildning dosera dagligen sju dagar i följd. OPTIZON sänker dina bränslekostnader. Har problem med mkt tjära i skorsten och i vedpannan.


Har varit tvungen att köra med pannzink för att bli av med det värsta. Nu funderar jag på vad soten kan bero på och skulle behöva lite hjälp. Vad använder du för ved (torr?) hoppas det löser sej.


Reducerar och neutraliserar brandfarliga beläggningar ( tjära) i skorsten och rökgångar.

Skonsam mot miljön och väldigt enkel att använda - lägg den på glöden och låt den verka. Tack vare effektiviteten och det långvariga skyddet mot brandfarliga beläggningar ingår en månaders försäkring mot skorstensbrand. Tjärbeläggning i skorstenar orsakar ca 8st skorstensbränder i Sverige varje år. Gör något åt det innan olyckan inträffar.


Alltför torr ved brinner för snabbt och kan orsaka för höga temperaturer i skorsten och hinner inte heller delge värmen lika bra till rummet. Skorstensrensaren ersätter inte sotning eller inspektion. Om veden är för fuktig går det åt energi för att koka bort vattnet och mindre värme går till rummet.


Fuktig ved ger en dålig förbränning med sot och tjära som fastnar på skorstensväggarna. Soteld kan orsaka försvagningar i skorstenen och även ge . Har du en riktigt gammal murad skorsten kan vissa (oftast ofarliga) sprickor uppstå, ny skorsten klarar en soteld. Förresten skorstensrens, skorstenen är ju redan. Vad jag läst ska man ha öppet spjäll när man eldar för att minska risken för tjära i skorstenen.


Men i instruktionerna till vår panna står det att . Det kan vara mysigt att tända en brasa på vintern om man har kakelugn eller öppen spis hemma men det finns också risker i form av soteld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg