onsdag 25 oktober 2017

Stor vedpanna

Jonna Jinton,rh:jonnajinton. Utomhus vedpanna - Panncentral från CentralBoiler,rh:cbbioenergi. Att elda med ved anses ibland som en heltidshobby, men med en väl fungerande anläggning, bra utrustning för att kapa och klyva veden och för eventuell hantering, samt väl torkad ve så minimeras arbetsbördan och tidsåtgången. Den besparing av värmekostnaden som man på detta sättet får, ger en . Det finns fler faktorer att tänka på innan du köper din vedpanna.


Först är det bra att beräkna hur stor effekt den måste ha för att värma ditt hus, till exempel storlek och läge.

Du bör också kolla upp att du har plats för pannan och de ackumulatortankar som också ska rymmas. Tillgången till ved är förstås även . Verkningsgrad över ,Uppfyller krav för klass enligt EN 303-5. Elektronisk styrpanel styr automatisk vattentemp samt fläkt. När det gäller ekonomi och komfort är MAGA E-eries vedpannor typgodkända och miljövänliga samt uppfyller Svenska Boverkets fastställda krav för miljövänligt eldning inom EU enligt Europa Norm EU 303-klass och är jämförbart med Svenska prövningar hos SP. Vi eldar även sommartid för att få varmvatten, då detta är billigare för oss än att använda elpatron eller varmvattenberedare.


Det räcker dock att elda varannan dag på sommaren och är betydligt smidigare än att elda vintertid. Många har reagerat på att vi har en så stor vedpanna men på grund av storleken . Alla tillverkare har sina egna unika funktioner och egenskaper inbyggda i sina vedpannor.

Ofta är det dessutom ganska stor skillnad på en modern vedpanna jämfört med en äldre, den tidigare kanske inte hade ackumulatortank medans en nyare . Först förbränns veden i vedkammaren tillsammans med syre och bildar koldioxid och vatten men även en stor mängd kolväten (bl.a. tjära) och kolmonoxi denna blandning ämnen brukar benämnas rökgaser. Rökgasernas temperatur uppgår efter denna förbränning till ca 6grader C. Tjära börjar inte förbrännas förrän . Hur stor skall ackumulatortanken vara? En viktig regel är att man aldrig skall ha en mindre ackumulatorvolym än vad en fulladdad vedpanna producerar i energi.


En traditionell vedpanna (utan keramik) har ofta eldstäder på ungefär 1liters vedvolym och verkningsgrader på runt procent. Totalt knappt 500matt värma. Han kommer att ha ca 7mvatten, vill helst i slippa 1m ved pga av vedmaskin som gör 50cm ved. Han har kollat lite på: Maga 80kw som har 65cm ve Calmar vverkar fin men . Pellets i stor vedpanna ? Hva slags brenner til stor vedpanna ? Sugande rökgasfläkt, separat tändlucka och väl beprövad lambda-styrning utan manuella inställningar är viktigt.


En pedagogisk och stor touch-display underlättar givetvis ytterligare. Då kan även barnen i familjen eller grannen göra upp el trots att man inte är . För att kunna installera en vedpanna krävs till att börja med ett utrymme för pannan. Till det kommer utrymme för veden i sig och därtill ackumulatortankar.


Sedan behövs också en skorsten som pannan kan kopplas till och ett vattenburet system i huset. Det kan vara svårt att reglera värmen till systemet då det blir stor effekt under kort tid.

Jag antar att det finns en tegelskorsten i huset. Då kommer även den att avge värme till huset om du har eldat under en längre tid. En kökspanna ska uppfylla miljökraven.


Den kräver normalt även ett öppet värmesystem. Hargassner HV har snabbt blivit känd som vedpannornas rolls -rolls. En självtändande panna för den sanne ved-entusiasten.


Tillsammans med en stor och välisolerad tank så kommer du att hinna längta till nästa eldning. Automatisk sotning vid öppning av eldstadsluckan. Den enda elen som går åt vid uppvärmningen är mer eller mindre cirkulationspumpen plus lite andra mindre saker. När man talar om effekt vid vedpannor så är det andra saker man kollar på.


Några proppar kommer inte att gå för att man köper en större panna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg