tisdag 17 oktober 2017

Ny ventilation i gammalt hus

Tänkte höra med er gamla ventilationsrävar vad ni har för åsikter och ideér om hur man bäst ventilerar ett gammalt hus som renoverats upp så det. Tyvärr är det många hus som dras med problem vad gäller luftgenomströmningen. Det kan leda till onödiga skador på huset , och faktiskt också ohälsa för de boende.


För dig som vill förbättra bristfällig ventilation finns en mängd . Flyttar en barnfamilj in i ett hus som har en perfekt ventilation för ett äldre par kan den nya konstellationen av människor göra att husets ventilationssystem blir underdimensionerat.

De är fler som delar på samma luft och de duschar kanske mer. För att ta reda på hur det står till . Att denna luftväxling sker är helt avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat. I många äldre fastigheter har nya fönster installerats med effektiv tätning mot väggkonstruktionen. Lägenheternas luftventiler har stängts för att undvika kalldrag, smuts och . FTX-system till förmånligt paketpris och rekommenderar starkt FTX-aggregat för att säkerställa korrekt ventilation till ditt hus. Med en tillräcklig och ständig luftväxling i bostaden kan alla i familjen andas in en renare och friskare luft som kan bidra till att behålla din och dina barns hälsa.


Principen för mekanisk ventilation – luft sugs med takfläkt ut genom utluftventiler och ersätts med ny via tilluftventiler.

Håll alla kanaler rena och öppna. Prova att hålla ett papper framför utluftventilen, det ska sugas mot ventilen. Täpp aldrig igen tilluftventiler. Största fällorna: Självdragsventilation är vanligast . Med en tillförlitlig ventilation i ditt hus andas du renare och friskare luft som ger dig möjlighet att behålla ditt och dina barns hälsa.


Källare byggt med betonghålsten. Planerar dock ändå att göra en ny mätning. Därtill bör du nogsamt se över ventilation på kallvinden då ditt hus troligen har sådan konstruktion. Det innebär att luftväxlingen regleras av sig själv via temperaturen inne och ute.


I vanliga fall, när det är kallare utomhus, finns ett undertryck i huset som gör att inneluften trycks ut och . Tidigare var självdragsventilation det naturliga sättet att ventilera hus. Naturlig ventilation eller, som det vanligare kallas, självdragsventilation är den helt dominerande metoden att ventilera bostäder i Sverige. Luften sugs ut genom skorstenen och ny frisk luft tar sig in i otätheter i huset , till exempel fönster.


Ventilationen i vårt hus bygger på självdrag. Om vi är för duktiga med att täta allt drag får vi därför sämre ventilation. Vi kan då behöva komplettera tilluften med nya ventiler i väggarna.

I ett gammalt hus är självdragsventilationen . Självdragsystem fungerar ofta tillfredsställande, men om huset genomgått åtgärder som gjort det tätare kan självdraget försämras. Då kan det bli nödvändigt att. I ventilationsluften finns värme som kan tas tillvara och återanvändas innan luften går ut ur huset , i hus med självdragsystem kan det dock medföra ny. I samband med köksrenovering och tankar kring imkanalen har jag även börjat fundera kring vår ventilation. Gunnar Wiberg med erfarenhet av bland annat en ombyggnad där två likvärdiga hus försågs med FTX respektive FX.


Ni som har koll på detta vad tror ni? Om man drar ventilation till källaren värms den upp lite då också? Funkar det över huvud taget med FTX i ett gammalt ganska otätt hus ? Sekelskifteshus är mycket populära med sin snickarglädje och gedigna stomme.


Vi går igenom tidstypiska fenomen, vilka renoveringar som kan ha utförts de senaste hundra åren och vad i sekelskifteshuset som kan behöva lite extra uppmärksamhet. Allt du behöver veta, om du bor i eller funderar på att . Att installera en köksfläkt i ett gammalt hus kan vara vanskligt just eftersom fläkten förändrar luftflödet både i köket och i resten av huset. Det viktigaste när man installerar en ny fläkt är att den fungerar tillsammans med den övriga ventilationen och inte skapar nya problem som baksug eller buller.


Genom ett kontrollerat ventilationssystem och ett välisolerat hus kan man göra stora energibesparingar. Hur vet man att ventilationen är .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg