torsdag 12 oktober 2017

Självdragsventilation

Självdragsventilation är vanligt i äldre hus. Med moderna renoveringar kan självdragsventilationen försämras. Det finns alltså inga fläktar som driver luften åt något håll.


Den naturliga ventilationen, eller självdragsventilation är det vanligaste sättet att ventilera ett hus i Sverige, och motorn i systemet är skorstensstocken. Nu för tiden hör man ofta talas om självdragsventilation , olika typer av mekanisk ventilation och sk.

Den mekaniska ventilationen arbetar med relativt höga tryckfall vilket erfordrar mekaniskt arbete i alla lägen. Variationerna är F – som står för frånluft enbart, FT – som är till- och frånluft och FTX - till- och . Luftens sugs istället ut genom ventilerna tack vare att den varma luften stiger uppåt. Blåsigt väder hjälper också till. Utsugsventilerna sitter därför högt uppe på väggen eller i taket. Tidigare var självdragsventilation det naturliga sättet att ventilera hus.


Därför är det märkligt att det ens finns en diskussion om huruvida självdragsventilation är möjlig att använda.

Det skriver här projektledare Bengt Lindström vid Boverket, . Ladda ner gratis PDF 7kB. I rapporten redovisas vilka krav som ställs på självdragssystem enligt BBR -9 samt hur ett sådant system ska dimensioneras. Dessutom behandlas vilka nackdelar som kan finnas med självdrag.


S-systemet är det äldsta vi har och går bland annat att hitta i äldre byggnader (fram till ca 70-talet). Vanliga problem med självdrag är att den inte är anpassad till den moderna människans livsstil. Hus med självdrag tar helt enkelt inte in tillräcklig mängd luft för att du och ditt hus ska må bra. Vad du behöver göra för att komma tillrätta med det problemet är att släppa in mer luft i ditt hus. Avdelningen för installationsteknik.


Institutionen för bygg- och miljöteknologi. Förutsättningar och möjliga förbättringsåtgärder . Jag har ett hus med självdragsventilation , tegelfasa valmat tak och inglasat uterum åt söder. Huset blir väldigt varmt varma dagar även om man försöker stänga ute solen med persienner och markiser( finns runt uterummet och åt väster) samt fönster öppna.


Vi har planer på att byta kök och jag funderar på . Ofta finns frånluftskanaler i murstocken där frånluften strömmar ut.

Termisk komfort är ett tillstånd då kroppen är tillfreds med den termiska miljön och inte önskar varmare eller kallare omgivning. Omgivande ytors temperatur. Tillsynsmetodik: olägenhet eller ej? Under 80-talet så byggdes många bostäder om, man förstärkte . Ventilation utan till- och frånluftsfläktar.


Däremot kan lösningen bli mycket eleffektiv och ljudavgivningen från fläktar bli låg i känsliga utrymmen som sov- och vardagsrum. Idén bakom hybridventilation är att kombinera självdragsventilation och fläktstyrd ventilation till . Uteluft går in genom ventiler och otätheter. Den använda inomhusluften tar sig ut genom imkanalen i murstocken och eventuella frånluftskanaler från rum och badrum.


I äldre hus erhölls en naturlig självdragsventilation genom att luft strömmade in som tilluft via otätheter, speciellt runt fönster och frånluft och evakuerades genom skorstenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg