fredag 15 december 2017

Takpapp runt skorsten

Lägg takpappen upp till skorstenens nederkant. Sicksackspika ovankanten. Går det att skippa plåtkragen runt skorstenen när man lägger takpapp ? Papp runt skorsten , hur tillväga?


Här får bra tips och gör det själv instruktioner när du ska lägga takpapp , underlagspapp på taket innan takpannorna. Gör det tätt runt skorstenen.

Spara pengarna till hantverkaren och gör jobbet själv. Se här hur du får det tätt runt skorstenen med hjälp av takpapp. Det finns ingen anledning att ringa efter en plåtslagare eller takläggare bara för att få det tätt runt skorstenen.


I stället för att vänta flera timmar . Den kan dessutom lätt formas runt skorsten och andra hinder och den håller lika länge som de flesta andra takbeläggningar. Vår kära tjärpapp har helt enkelt blivit en högteknologisk produkt med styrka. Ju färre hål du gör i taket, desto mindre är risken för att det tränger in vatten i konstruktionen.


Men ibland är det nödvändigt med ett hål, t. Som tur är går det att täta ordentligt runt både skorstenar och takhuvar, men det ska göras på rätt sätt.

Byggmax ger dig tips och råd på hur du lyckas med att lägga tak, detta är del två där du fortsätter med lägga. Håller på att lägga ny papp på ett 60-tals hus (varit fritidshus) platt tak men med viss lutning. Det har legat gummiduk på i år som vi tagit bort likaså den gamla pappen.


Har lagt underlagspapp och skall börja med överpapp och man skall kunna lägga denna innan plåtdetaljerna (kragen runt skortsen) . Hur som helst lönar det sig nästan alltid att lägga ny takpapp i samband med att taket renoveras. Du vill inte behöva avbryta arbetet med att lägga takpapp för att till exempel dra ut en spik som du missat. I området runt skorstenen gäller samma princip som vid fönstren. Skorsten för eldstäder med effekt upp till 1kW. Montering av arbetsbrygga till skorsten utan skorstenshuv.


Grattis till ditt val av skorsten ! Centrera skorstenen och skruva fast distanshållaren. Att byta ut en vinkelränna kräver oftast hantverkarinsats. Under mellantiden hålls rännorna rena från blad och kvistar.


Runt skorstenar, takkupor, ventilationsrör och liknande finns täckprofiler vars uppgift är att hålla tätt mellan byggnadsdelen och taket. Profilerna kan vara av plåt, takpapp eller syntetmaterial. Fyra steg en detaljerad genomgång på hur du lägger tak.


I första steg genomgås hur du spikar råspont direkt på takstolarna, i det andra hur du klär in ett tak av råspont i underlagspapp , i det tredje hur du spikar strö- och bärläkt och i den fjärde och sista . Trots att namnet papp lever kvar är dagens produkter någonting helt annat, både vad gäller uppbyggnad och kvalitet.

Värt att veta om tätskikt. Vid skorsten lägger du först ytskikt med ursparning för. Finns det någon produkt som är lätt att forma och kan användas för tätning av tak utvändigt, runt skorsten eller dylikt? Ja, Teno byggtejp som består av en aluminiumfolie som belagts med ett väderbeständigt lackskikt på ovansidan och självhäftande asfaltsklister på undersidan, Teno Byggtejp finns i olika format.


Plåtdetaljer ( runt skorstenar, ventilation etc) år. Takpapp under takpannor av betong, tegel år. En elastisk lim- och tätningsmassa för all typ av tätning och limning på tak.


Fungerar oberoende av temperatur. I vådernas nederkant finns en klisterremsa som överlappar spikraden i våden under. Runt eventuella takfönster och skorstenar skärs pappen till och klistras med asfaltklister för att det ska täta ordentligt. När båda sidor av taket är täckta med papp klistras en våd underlagspapp över nocken. Vid takfoten spikas en fotplåt.


De två yttersta raderna spikas alltid med rostfri spik så att dessa rader bildar en ram runt taket. Råsponten måste vara torr när vi lägger på. Likaså runt skorstenar och andra genomföringar.


Remsan böjs runt upp så att den når närmaste bärläkt och kan mekanisk infästas på dess ovansida. Remsan infästes mekaniskt c mått 1mm samt godkänt skarvhjälpmedel .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg