fredag 26 januari 2018

Luftvärmepump cop

Vad betyder värmepumpens COP ? Värmepumpars verkningsgrad mäts med ett värde som kallas COP , vilket står för coefficient of performance. Innan du bestämmer dig för vilken värmepump du ska välja, vill du säkerställa att värmepumpen är så effektiv som möjligt, vilket COP -värdet till viss del kan tala . Vad är egentligen en värmepumps COP -värde? Och hur kan du använda det för att jämföra mellan olika värmepumpar?


Vid ett köp av värmepump vill du så klart ha en så effektiv värmepump som möjligt, för ju högre effektivitet en värmepump har desto lönsammare blir den.

Men när du jämför prestandan . Dessutom spelar luftvärmepumparnas förmåga till avfrostning en stor roll vid kallare temperaturer och avfrostning ingår inte i COP -värdet för luftvärmepumpar. Polarpumpen säljer Sveriges mest sålda luftvärmepump från Panasonic. Konstruerade för svenskt klimat. För att jämföra markvärmepumpar av olika fabrikat används standard EN2vid temperatur från marken på °C och °C ut till radiatorerna. Markvärmepumpar bör inte väljas med lägre . Läs om SCOP och COP - värde här.


Det finns olika sätt att mäta effektiviteten hos en värmepump.

Här går vi igenom de olika värden som du kan stöta på, och vad som är viktigt att tänka på. Bland annat får du reda på varför COP och SCOP inte ger alltid ger en rättvisande bild av hur effektiv en värmepump är. Och varför istället SPF-värdet ger dig den bästa. COP är en förkortning av coefficient of performance, även kallat verkningsgrad eller värmefaktor.


Fortsättningsvis kommer vi att hålla oss till benämningen COP - värde för enkelhetens skull. COP -värdet talar om för oss hur många kilowatt värmepumpen ger per förbrukad kilowatt. En värmepump med ett COP -värde på fem . På alla värmepumpar står det uppfört vilket COP -värde de har.


Ju högre COP - värde en värmepump har, desto mer ström sparar man. Ett COP -värde på fyra betyder till exempel att värmepumpen vid en kW tillförd energi ger i från sig fyra kW med värme. Tre kW kommer då gratis från luften utomhus.


Vilken värmepump är bäst? Hur fungerar en värmepump ? Var bör en värmepump placeras? Funderar på att investera i luft- luftvärmepump i höst då vi har en eluppvärmd villa. Kan man avgöra hur bra varje modell är vid minusgrader genom att titta på Cop -värdet eller?


Med en värmepump tar du vara på den värme som finns i berggrunden, jorden eller luften. För varje kWh el som värmepumpen behöver för att arbeta producerar den cirka till kWh värme till huset.

Den så kallade värmefaktorn, även benämnd COP , är då till 4. En luftvärmepump med inverterteknik innebär att kompressorn i värmepumpen steglöst anpassar sitt varvtal efter husets aktuella värmebehov. Värmefaktorn är ett mått på hur mycket . Jag har letat runt på er sida för att hitta en bra värmepump till vårt hus och stöter hela tiden på beteckningarna COP och SCOP. Jag undrar vad detta står för? Och finns det några andra viktiga värden man borde känna till vid köp av värmepump ? En del billiga värmepumpar har COP -värden som drastiskt sjunker när det blir kallt och då går besparingen ofta förlorad.


Därför är det alltid viktigt att titta på fler parametrar när man väljer värmepump. Luftflöde och värmeeffekt vid många minusgrader är exempel på faktorer som din lokala återförsäljare kan hjälpa dig att . Om en värmepump har ett COP -värde på så betyder det alltså att för varje kW el den förbrukar så ger den dig 9kW i värme. Men du ska inte stirra dig blind på detta värde, detta eftersom värdet är satt under optimala . Hos Polo-ab finner du Panasonic luftvärmepumpar och värmepumpar. Test av värmepumpar är ett av alla test som Folksam genomför årligen.


Värmepumpen, är idag det vanligaste sättet att värma upp villan eller fritidshuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg