tisdag 30 januari 2018

Rengöra täljstenskamin

Rengör alltid ugnen när den är kall. I anslutning till regelbunden städning torka av eldstadens yta med mild diskmedelslösning. Fläckar kan skrubbas med diskmedel. Låt tvättmedlet verka en stund.


Skölj och torka stenytan noga.

Svåra fettfläckar och stearin avlägsnas med rengöringsmedlet för täljsten som levereras med . Nån som har ett bra tips på hur man rengör täljstenen på kaminen när den blivit lite sotig? Kan man använda tidningspapper kanske, som till. Nedan följer en rad allmänna råd och tips om rengöring och underhåll. Sotaren bör kontrollera skorsten. Täljsten kan rengöras med vanlig thinner.


Om det finns fläckar på . Om sotet funnits en längre tid på glasen tar man lämpligen bort det med rengöringsmedel eller ett speciellt.

Utvändigt rengör du din täljstenskamin med såpvatten. Smutsfläckar och repor går att slipa bort med fint sandpapper eller stålull. Småskador kan du reparera med en blandning av vattenglas och täljstenspulver (följer med varje kamin). Blandningen spacklas ut över det skadade området . Sot på glaset och fullt av aska i kaminen?


Här hittar du smarta och enkla råd och tips på hur du gör rent din braskamin! Använd vatten och tvål för att rengöra täljstenen från smuts och fettfläckar. Vid smårepor kan ett fint sandpapper (240) användas. Har en täljstenskamin och råkade i ställa ett stearinljus där när jag var lite stressa senare när jag tände kaminen så smälte stearinljuset över en stor del av kaminen, jag torkade bort det flytande som gick att få bort. Frågan är: Hur i helvete får man bort resterande fettfläckar som är rejält stora.


Ja, jag har också använt samma rengöringsmedel som till keramikhällen och det blir rent. Att VIM och typ liknande saker skulle repa glaset stämmer inte i vårt fall. Vi har en Handöl GT ( täljsten ) med panoramaglas.


Jag har provat tidningspapper och alla varianter men det fungerar inte på alla glas och är . Jøtul rekommenderar regelbunden rengöring av kamin och underhåll av både eldstad och skorsten. En ren eldstad gör att elden syns klarare, samtidigt som det brinner bättre och renare. Min man gjorde mig en brasa i vår kamin innan han åkte till stan för jag låg och sov och frös.

Vaknar dock av att brandlarmet går och när jag går ut så är hela huset som en dimma och Stinker stearin. Självklart så har han inte tagit ner blockljusen som stod uppe på kaminen så de . Vi klottade också stearin på vår nya Nunnauuni och jag fick inte bort det hur jag än försökte, men så tog mannen över och vips så var det borta! D Tror det var vim han använde, men är inte helt säker. Användarvisningsbild Kafo: Mammapappa-proffs.


Oavsett om du är ny eller rutinerad kaminanvändare finns det mycket som kan vara bra för dig att veta. Både före och efter köpet. Braskamin – den vanligaste lösningen. Tillverkas i stålplåt eller gjutjärn. Finns i färdiga paket med skorsten i byggsats.


Kakelkamin – braskamin med kakelbeklädnad. Uppskattas av många för utseendet och för att den är lätt att rengöra. Generellt kräver braskaminer inte mycket rengöring. Men du ska kontrollera alla packningar och rörliga delar innan eldningssäsongen börjar och tömma och rengöra kaminen invändigt när eldningssäsongen är över. Det är också en bra idé att ta ut rökhyllorna för att kontrollera att det är fri passage till skorstenen.


Sara: Hur får man bort fingeravtryck (fettfläckar) på vår täljstenskamin ? Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar till. Marléne: skura den med såpa och vatten. Utsidan lika viktig som insidan. De testade braskaminerna är i stålplåt eller gjutjärn och några är beklädda med täljsten , som håller värmen lite längre. Självfallet påverkas skötseln av vilken sten du väljer.


Hårdstenarna klarar av hårt slitage i offentliga mil- jöer. Kalkstenarna och vissa av marmorsorterna är där- emot generellt något mjukare och bör därför inte utsättas för lika stora påfrestningar. De är heller inte tillräckligt hårda .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg