måndag 1 september 2014

Fuktskada på vinden

Har du en fuktig vind kan fukten sätta sig i trä och isolering, vilket i sin tur kan orsaka mögel och röta. Skadorna brukar främst drabba yttertakets insida och takbjälkarna. Har du redan mögel- eller fuktskador måste du ta reda på varifrån de kommer.


Hör av dig till oss om du misstänker fuktproblem på din vind. Fukt på vind är ett vanligt problem.

Varför uppstår fukt och mögel på vinden och vad kan man göra åt det. Om du har upptäckt fukt på vinden bör du vidta åtgärder så fort som möjligt, det går inte att vänta ut ett fuktproblem. På marknaden finns det idag flera alternativ på hur du ska avfukta vinden. Därför är det bra att ha lite kött på benen innan du väljer avfuktningsmetod.


Ett annat skäl till fuktskada på vinden är avsaknad eller skadad ångspärr mellan boytan och vinden. En vanlig orsak till en skadad ångspärr är eftermonterade spotlights i innertaket. Tak kan antingen göras ventilerade eller oventilerade.

När kondensation sker är . De ventilerade innebär att yttertaket är skilt från vindsbjälklaget av ett ventilerat utrymme. Ventilationen skall se till att vinden är kall, inklusive yttertaket. Om inte vindsbjälklaget är tätt så kommer inomhusluft att läcka upp.


Denna luft är fuktig och när den kommer. Enkla och lättfattliga beskrivningar av olika vanliga fuktskador i tak, vad de beror på och hur du åtgärdar dem. Var idag uppe vinden för min traditionella inspektionsrunda så här på hösten.


Allt såg ut som vanligt, förutom en punkt som jag försökt hålla. Tilläggsisolering och byte av värmesystem riskerar att skapa en grogrund för fukt och mögel i vindsutrymmet. Men med regelbunden kontroll och rätt åtgärder kan du minska risken för kostsamma mögelskador. Det är under vinterhalvåret som du ska hålla extra uppsikt på vinden.


Det är nämligen under de kalla månaderna som de flesta fuktskador uppstår. Fukt och mögelskador är ett utbrett problem bland landets. Huset kan ses som ett system, där de olika delarna måste vara anpassade till varandra för att slippa problem med fukt.


Det är därför viktigt att veta att om en förändring görs, så måste eventuellt andra installationer göras eller anpassas.

Fuktproblem på vinden är särskilt vanligt och orsakerna till det kan vara flera. Kombinationen av att så pass lite fukt trängde upp från bostaden, dålig isolering på vinden och en skorsten som ständigt var varm gjorde att vinden inte skadades. Idag är situationen annorlunda. Har uppvärmningssystemet uppgraderats till exempelvis bergvärme så värms inte längre skorstenen upp av rökgaserna, det gör . Vanliga fuktskador är läckande vatten eller avloppsrör, fuktspärrar som inte håller måttet i badrummet eller läckande diskmaskiner.


En annan typ av fuktskada som är minst lika vanlig, framförallt i äldre hus, är mögelskador på vinden. I samband med att ni firar Halloween och har spökvandring på vinden , . Trygghetsvaktens avfuktare skyddar vinden med hjälp av smart mätning, styrd ventilation och värme. Effektivt skydd mot problem med fukt. Information om fukt , avfuktare och mögel även kallat vindsmögel.


Fuktig in- neluft är en vanlig orsak eller läckage av regnvatten. Sådan fukt kan i de flesta fall inte ventileras bort eftersom uteluften inte förmår torka. Det är alltså inte fel i venti- lationen som är orsaken till skador. Fukt inifrån kan ge mögel i ytterväggen. Det är en självklarhet att husfasader ska stå emot regn och snö – även när vinden slungar nederbörden med våldsam kraft i form av slagregn och stormyrväder.


Väderpåfrestningar av alla slag sliter en fasad och utan regelbundet underhåll kan ingen fasad i längden klara denna. Kallvindar löper störst risk. Av dessa vindar är utförda som kallvind med självdragsventilation.


Problemet är ofta förknippat med hur man värmer byggnaden, ventilationsanläggningens funktion samt förändringar av konstruktionen som påverkat husets tekniska funktion. Fuktskador , översvämning, dålig ventilation gör risken stor för mögelangrepp. Mögel på vinden , mögel i krypgrun i badrum mm ger en ohälsosam inomhusmiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg