fredag 6 november 2015

Tända brasa i kamin

Hur tänder man en brasa på bästa sätt? Här kan du läsa hur du får bra eld i din kamin. Se noga till att alla luftventiler i kaminen är öppna.


Lägg därefter in ett par större vedträn i botten. Det är viktigt att veden är både kluven och torr.

Vedkubbarna kan gärna vara i storlek med en knytnäve. Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar. Vi går igenom hur du eldar på bästa sätt i din braskamin ur Contura 500-serien.


Vi visar dig hur du eldar på rätt sätt i din braskamin från Contura. Låt luckan stå på glänt minst minuter efter att brasan tänts. Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar vilket . Då är det bättre att minska tilluften så att det brinner saktare =glödbädden ökar i area, för det är denna man sedan har nytta av .

Placera tändmedel i toppen av brasan , under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna. Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant. När flammorna är borta och det har bildats en . Vi har nyligen fått en braskamin installerad i sommarstugan, så nu vill jag gärna veta hur jag tänder en brasa och hur jag eldar rätt.


På vilket sätt kan en hårtork vara bra att ha, när man tänder en brasa ? Kom alltid ihåg att öppna spjället innan du tänder en eldstad – också tändspjället. Kom ihåg detta råd i synnerhet i fråga om lagrande eldstäder, såsom i murade spisar och i kaminer. Att få fart på brasan i kaminen eller öppna spisen är en konst.


Så här gör du för snabb eld. Lägg den brinnande briketten mellan vedträna. Lägg sedan normalved med klyvsidan mot den brinnande briketten i önskat antal. Vi har inga problem att få fart på draget (har tilluft utifrån till kaminen ) FÖRUTOM när min make envisas med att starta upp en brasa precis när jag står och steker vid spisen med köksfläkten igång,.


När det flammat upp gör man likadant med ett papper till, och sedan brukar det vara klart att tända brasan. I regel är det bäst att tända brasan uppifrån, men kontrollera i bruksanvisningen hur din egen eldstad ska användas. Innan du gör upp el lägg större klabbar un- derst och mindre ovanpå.

Viktigast är att det inte blir för mycket ved på en gång. Bra tändmaterial är torra stickor. När jag var liten växte jag upp i ett hem som bara värmdes med kakelugnar. Av min mamma, som alltid började dagen med att gå runt och tända i kakelugnarna i alla rummen, har jag lärt att tända en brasa. De flesta moderna gjutjärnskaminer och braskaminer är förberedda för att koppla tilluft direkt in till brasan.


Idag är man överens om att det bästa och mest effektiva sättet att tända upp en brasa är att göra det uppifrån. Elden sprider sig då nedåt och utvecklar mindre rök vilket också ger renare . Alla ni som har en kamin eller öppen spis känner nog igen problemet: Elden tar sig inte riktigt eller ligger bara och pyr. När det inte tar fyr - Ju större brännyta vedklamparna har i förhållande till sin volym, desto lättare är det att tända brasan. Tänk på att inte tända för stor brasa som du måste strypa draget på. Utsläppet av hälsovådliga ämnen blir då större och risken för skorstensbrand ökar.


Veden ska vara torr och finkluven. Bränslet bör ha torkats i minst ett år innan användning. Ved som är fuktig bildar nämligen hälso- och miljöfarliga ämnen. Oavsett vilken ved du väljer, mellanlagra den i inomhustemperatur ett dygn innan du börjar elda för ett bättre värmeutbyte. När du tänder brasan är tändbriketter och björknäver effektiva hjälpmedel för att snabbt få igång en skön brasa.


I eldningsinstruktionerna till din kamin kan du läsa hur mycket ved som ska användas i . Upptändningen är avgörande för en snabb och effektiv start på förbränningen. Därför har vi gjort denna vägledning som visar hur du skall tända upp kaminen. Hur eldar jag i min braskamin ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg