fredag 12 augusti 2016

Fönsterventiler öppna eller stängda

Hej Bor i en lägenhet ifrån 6 betongkloss ni vet. Gör rent filtret i spiskåpan. Ventiltallrikens läge får inte ändras! Använd disk- maskin eller diska för.


Tillfällig inställning vid sträng kyla. Halvstängd fönsterventil.

Om du är fastighetsägare eller sitter i en styrelse i en bostadsrättsförening vet du kanske redan att lösningen ovan absolut inte får användas. Det är lätt att tänka att det bästa sättet att snabbt bli av med lukten är att öppna ett fönster och vädra ut den. Men om det råder för stort undertryck . De kan ha gått igen av drag eller blåst, eller någon kan ha stängt dem när det var kallt ute. Kontrollera att ventilen är rätt monterad enligt fabrikantens anvisning. Viktigt om spaltventiler!


Varför behöver spaltventilerna ovanför fönstren vara öppna ? Stängda ventiler i en lägenhet skapar obalans i ventilationen som innebär att övriga i trapphuset med öppna ventiler får kallare i sina lägenheter.

Stänger många sina spaltventiler . En av dessa ventiler, klaffventilen eller spaltventilen, i respektive rum måste vara öppen annars kommer det inte in. Om du tycker att det drar vid fönstren så kan det bero på att ventilerna är stängda eller tilltäppta så att de inte släpper igenom . Alla fönsterventiler ska hållas öppna , fönsterventilerna är placerade så att värmen från radiatorerna ska värma den friska luften som kommer in. Genom eldning i spis och genom att öppna eller stänga frånluftöppningar kopplade till respektive frånluftskanal kunde man ventilera rummet. Spaltventilernas funktion. Den luft som ventilationssystemet dygnet runt suger ut via kök, separat WC, klädkammare och badrum kommer att ersättas med ny fräsch luft via spaltventilerna.


Vi använder oss av breda ventiler som fördelar luften jämt över. För att bättra på utsuget vid matlagning öppna ett fönster i sovrum eller vardagsrum (för att öka flödet på luften mot köket). Håll fönsterventiler öppna och öppna om möjligt ett fönster tillfälligt. Dessa vädringsventiler bör vara stängda under vintertid.


Med ständigt öppna fönsterventiler , eller altandörren på glänt vintertid kommer du att bidra till att uppvärmningskostnaderna blir mycket . F-systemet och ljud från ute- miljön (t.ex. trafikbuller) kan inte så lätt tränga in. Systemet är i princip uppbyggt som ett FTX-system, dock utan värmeåtervinning. Dessutom har FT-system oftast ett värmebatteri för att kunna blåsa in luft med rätt temperatur.


Låt innerdörrarna stå öppna eller på glänt. Vill du absolut ha sovrumsdörren stängd på natten kan det vara bra med en dörr med ventilationsspringa upptill.

Om inte fönsterventilerna är öppna sugs luft in från andra utrymmen, exempelvis brevlådan. Det är av högsta vikt att du inte själv ändrar och skruvar på de stora ventilerna på väggarna eller sätter för dessa eftersom detta stör balansen i ventilationen. Detta kan få till följd att vissa lägenheter får ett stort. Produkter för ventilation i fönster är prisvärda och enkla att montera. Men behövs verkligen denna luft i vår lgh?


Vi har ju sånna här fönsterventiler det borde väl räcka? Sen har jag en fråga ang fönsterventilerna. Fick höra av nån att de ska va stängda så minskar de radonet i lgh? Placera inte möbler eller tjocka gardiner framför ett element eftersom det hindrar värmen från att sprida sig i rummet.


Skulle ventilerna däremot vara stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Detta beror ofta på att friskluftsventiler är stängda. Luft sugs alltid ut ur lägenheten via utsugsventilerna.


Ibland kan lukter spridas pga. Det blir immigt i badrummet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg