fredag 12 augusti 2016

Vilken temperatur smälter is

Väderkrönika Häromdagen fick jag ett telefonsamtal av en person som undrade vid vilken temperatur is smälter. Först trodde jag att det var ett skämt men sen visade det sig att personen i frågan faktiskt inte visste när is smälter. Jag berättade då att is smälter vid grader och att vår Celsius temperaturskala . När vatten omvandlas till is frigörs värme, vilket gör att temperaturen i en blandning av is och vatten alltid kommer att vara °C, till dess att den består av enbart vatten eller enbart is. Till en början kanske det inte märks att frostsprängning har ägt rum, men kan orsaka stort läckage när isen senare smälter.


Vid temperaturer under smältpunkten är ämnet fast och över smältpunkten är det flytande.

Det går dock åt energi för själva övergången mellan fast och flytande form, se smältvärme. Exempelvis rent vatten har . Is temperaturen är ungefär grader. Om man slår på isen med en hammare till små isbitar och fylla i ett glas då sjunker temperaturen till grader. Sedan om man häller med salt och rör om kraftigt med en sked sjunker temperaturen till samtidigt som det blir flytande.


Saltet gör att isen smälter snabbare . Vid vilken temperatur smälter is ? Om vatten fryser till is och isen sedan tinar vid exakt samma temperatur borde ju vattnet oscillera mellan flytande och fast form hela tiden. Ett litet tips är att använda för detta nästa gång.

Det är bara skriva ämnet så kommer smältpunkten fram i kelvin och celsius. Det kommer gå snabbare för dig att få fram det på den vägen. Den i kranvatten eller den i saltvatten? Utrustning: bägare, färgade isbitar, kranvatten, saltvatten, skyddsutrustning ( förkläde, skyddsglasögon), våg, mätglas, termometer.


Glas har ingen fast smältpunkt då det oftas innehåller ämnen som ska få det att smälta vid en lägre temperatur. Svar på allt (år sedan). Har legat runt grader sista 1½ månaden.


Var så glad i helgen då det sjönk ner mot och faktiskt regnade ;) Trodde värmen börjat ge med sig lite för i år. Borde plugga geografi och sjukhus, polisstationer mm. Tänder och ben består till stora delarna av kalcium, som har en smältpunkt på 8grader celsius.


Denna precisa temperatur gäller alltså inte för tänder då dessa även innehåller andra slags atomer som kan variera från person till person. Man har hittat tänder och benrester i kremeringsugnar som håller en värme på över . Ligninets mjukningstemperatur (glass transition temperature)har i litteraturen rapporterats till mellan 1och 200°C. Varför har man använt dessa material till kartong? Vid tillräckligt högt tryck är det däremot diamant som är den stabila formen av kol och det är då teoretiskt möjligt att hetta upp diamant till en temperatur vid vilken den smälter och övergår till flytande kol. Det lägsta tryck vid vilket denna övergång är möjlig är omkring tolv gigapascal och den temperatur som . Tänkte spontant att det borde vara okej, men sedan . Vilka frågeställningar som kan uppkomma vid kvällsfikat!


Om något forum kan få fram ett sakligt svar på denna fråga så är det detta!

Ja, det är ett sjukdomstillstånd i bakgrunden, med underlig behandling från vården. Temperaturen har stor betydelse för vilken typ av iskristaller som bildas. Om temperaturen närmast marken ligger kring några plusgrader så är det inte säkert att snöflingorna hinner smälta innan de når marken.


Ju torrare luften är desto högre kan temperaturen vara innan snöflingorna smälter. Glasfusing innebär att man genom upphettning smälter samman och formar kalla glas till konstverk. Olika former och effekter fås genom olika sätt att kombinera, forma och bränna det. Våra deltagare fick lära sig att smälta glas till smycken, vid vilken temperatur. Normalt smälter snö och is vid 0°C.


Med hjälp av lite salt så går det att smälta snö på vägbanan när det är ända ned till minus 12°C beroende på hur intensiv. Snöflingorna ser olika ut beroende på vilken temperatur och vilken luftfuktighet det är. Man uppskattar det varje år smälter ca 4Gton is under shelfiserna i. När isen sen smälter om våren, så bildas det ett färskt, lätt lag ovanpå det.


Hej, Jag har en fråga om när nollgradig is smälter i en bägare med varmt vatten till nollgradigt vatten. Vilken typ av salt används ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg