torsdag 25 augusti 2016

Mikrobiell tillväxt krypgrund

Vi har fått in ett mycket stort antal frågor om fuktskada i krypgrund och vad som därmed bör åtgärdas. Svaren här ges mer generellt och baseras på adekvat fackmannamässig kunskap samt de grundregler som ska följas. Fuktskada i krypgrund med riklig mikrobiell påväxt, med andra ord mögel.


I fall av ringa mikrobiell. I besiktningsprotokoll nämns ofta mikrobiell påväxt eller mikrobiell lukt. Detta skapar frågor soVad innebär det?

Hej Vi har skrivit på för att köpa vårt första hus, en villa från Modulenthus som uppfördes -88. Huset har krypgrund som är uteluftventilerad och. Spekulant på hus -7 krypgrund , fukt. Besiktningsmannen noterar förekomst av avdunstningsskyd dvs om plastfolie finns på marken, om det finns byggnadsspill i krypgrunden eller ev kvarsittande formvirke som har använts vid gjutning av grunden samt . Tillförs det ytterligare fukt i krypgrunden, exempelvis via vatten som läcker in och fukt från mark och grundmurar, ökar risken för tillväxt av mikroorganismer. Vissa rötsvampar är extremt hälsovådliga med mycket starka mykotoxiner, andra är aggressiva i tillväxt och äter upp ett hus på några år.


Om förhållandena fortsätter att vara gynnsamma för mikrobiell tillväxt kommer hyferna att bilda ett mycel, som sprider sig över ytan. I sista steget kommer en ny sporbärande struktur att bildas och nya sporer kommer att spridas i luften. Om man når detta stadie ökar vanligtvis mängden mögel relativt snabbt eftersom antalet .

FUKTSÄKERHETSPROJEKTERING AV KRYPGRUND I SAMARBETE MED RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN. BBR 6:Fukt gäller för både permanenta och tillfälliga bygglov. RF är grundens kritiska fukttillstånd för att förhindra mikrobiell tillväxt. Högsta tillåtna fukttillstånd.


Trygghetsvakten har en produkt som heter Trygghetsvakten Krypgrund Pro-X där både datorstyrd fläkt och termisk avfuktare ingår i paketet. Fläkten styrs av sensorer som ventilerar endast när det är torrare luft ute än inne i krypgrunden. Blir det lägen där fukten är för hög i krypgrunden och risken för mikrobiell tillväxt ökar . Olika byggnadsmaterial angrips olika lätt och i olika omfattning av mikroorganismer då de utsätts för fukt. SP Sveriges Provnings- och. Forskningsinstitut fick av Boverket uppdraget att ge förslag till kritiska fukttillstånd för olika byggnads- material baserat på tillgängliga forskningsresultat.


I denna artikel redovisas resultaten . Det är kostsamt att låta fukt påverka och skada byggnadsmaterial i tak, vägg, golv och fasader. Varje krypgrund är unik, vilket innebär att installationen kommer att utformas lite olika från fall till fall. Teckningen ovan visar schematiskt hur en installation kan . För att kunna välja rätt lösningar i en skadad krypgrund eller vid nykonstruktion måste man analysera var problemet ligger.


Boverkets byggregler (BBR) som säger att ”byggnader skall utformas så att skador, mikrobiell tillväxt , elak lukt … inte uppkommer”. På ett kallt vindstak eller på en kall trossbotten kan man få kondensen. Redan innan man kan se fukten kan den ställa till med problem genom att den påverkar material i form av t. Generellt räknar man med 1 relativ fuktighet i marken t.

I det hus vi planerar att köpa har det i krypgrunden börjat växa lite mikrobiell påväxt på blindbotten. Vissa byggnadsdetaljer är placerade så att mikrobiell tillväxt normalt inte kan påverka hygien och hälsa och de omfattas inte av kravet på högsta tillåtna fukttillstånd. Exempel är väl ventilerade och dränerade fasadbeklädnader och yttertaksbeläggningar, samt takutsprång och andra detaljer utanför fasadlivet. Vid FK finns det risk för mikrobiell tillväxt. Tungelsta, Lillgårdsvägen, Montering av TrygghetsVakten Krypgrund Pro-X och reflekterande markväv för att stoppa mikrobiell tillväxt samt sanering av mögelpåväxt.


Järfälla, Björnstiernas Väg, Montering av reflekterade markväv (fukt - och ångspärr). Ekerö, Brokadvägen, Installation av Vind Classic från .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg