torsdag 13 oktober 2016

Farligt mögel

Intresset och forskningen kring mögel och fukt i hus ger kontinuerligt nya uppslag. Denna gång uppmärksammar vi Dan Norbäcks viktiga information framkommen under projektet ECRHS II som pekar på att mögel i boendemiljö kan vara farligt genom negativ påverkan av lungfunktionen. Genom longitudinell nioårig studie . Mögel och dess hälsoeffekter på människan.


Mögel i inomhusmiljö kan vara mycket skadligt, t. Mögel trivs bra i fuktiga miljöer, just därför är badrummet särskilt utsatt.

Fuktskadade väggar, tak, golv eller otillräcklig ventilation är de främsta orsakerna till mögelangrepp inomhus. Oavsett vilken typ av mögel du har i huset bör du se till att det . Apr Exakt vilken typ av mögel ett angrepp består av är dock sällan relevant, eftersom alla svartmögelsorter har ungefär samma egenskaper. Allt svartmögel är farligt och bör saneras omgående.


Några små svarta prickar kan åstadkomma stora bekymmer om de får växa till sig ifred. Svartmögel är en fiende som . Aug De finns i alla möjliga former, bland annat i ätbar, ogiftig mögelost eller som den giftiga typ av mögel som uppstår om du låter brödet ligga framme för länge. Och så finns den typen av mögel som bildas när det är fuktigt i en organisk konstruktion och ventilationen är bristfällig.


Forskningen kring hur farligt.

Om mögel är skadligt eller inte forskas det mycket på. Det man idag vet är att vi påverkas olika beroende på person. En del är mycket känsliga för vissa typer av mögel och andra påverkas inte alls. Det finns vissa sorter av mögel som bevisligen är skadliga för människor.


Stachybotrys är en av dessa. Aug Vissa mögelsvampar kan bilda mögelgifter som kan orsaka negativa hälsoeffekter hos människa och djur. Jan Precis när min dotter på år hade ätit två skivor vitt bröd upptäckte vi att de andra skivorna i påsen hade mögelfäckar på sig ( trots innan bäst före-datum).


Hur farligt är det med aflatoxiner som finns i mögel och hur mycket måste man få i sig för att det . Annars är det med mögel precis som med det mesta en del är farliga och andra inte, ett som man ska se upp med är ex svartmögel som i tex en bostad kan ge upphov till allergier. Jul Han säger att de små mängder mögel man får i sig av en tugga mögligt bröd troligtvis inte är någon hälsorisk. De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador. Vi har upptäckt mögel , nå svart halvkladdigt skit på vår vin då man öppnar luckan precis så e. Vi bor i en hyreslägenhet som luktar starkt fukt eller mögel.


Huset är mycket gammalt och renoverat. Alla biologiska agens som finns i arbetsmiljön är dock inte skadliga för hälsan. Men under vissa omständigheter kan biologiska agens . Feb Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom, ibland så besvärande att den drabbade söker vård.

Det går i detta sammanhang inte att med säkerhet säga vad som är effekter av fukt respektive mögel. Fukt är en förutsättning för tillväxt av mikroorganismer i. Oct Svar: Utan att se möglet är det svårt att ge ett exakt svar men troligen är det endast kondensmögel. Det uppstår ofta när råvarorna råkar ut för temperaturskillnader, exempelvis från ett kyllager, till den torra luften i butiken och sedan till konsumentens kylskåp. Det här möglet kan man skära bort med god . Jun Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort?


Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen? Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt. Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort?


Upptäckte med skräck att det var Massa mögel bakom dem. Oct Är det då helt omöjligt att en mögelost drabbas av farligt mögel ? Tja, ligger den kallt förvarad i en stängd plastpåse bör det inte vara någon fara på taket. Om osten ändrar utseende, till exempel blir lurvig, kan den ha fått . Apr Är också lite intresserad över hur noggran man bör vara, och hur farligt det egentligen är. Brukar hinna bli lite mögel i mina korvbrödsförpackningar, men nöjer mig med att nya bort ansatta områden och snabbinspektera övriga bröd.


Har inte blivit magsjuk än, och cancer får man ju förr eller senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg