onsdag 12 oktober 2016

Fuktmätning trä

Trä är ett hygroskopiskt byggmaterial. Det innebär att materialet känner av den omgivande luftens fuktighet och temperatur och hela tiden strävar efter att komma i jämvikt med omgivningens klimat, det vill säga den relativa luftfuktigheten, RF, och temperaturen. Fukten (vattnet) i träet uttrycks med den så kallade fuktkvoten. Här beskrivs byggfysikaliska aspekter när det gäller fukt i konstruktioner i trä - fukt , fuktupptagning, fukttransport, fuktvandring med mera.


Se föreläsning: Valla Berså: Fokus fuktsäkert byggande, Per Karnehe Civilingenjör, . Man mäter en procentsats som visar hur mycket vatten det finns per kilo trä.

Om man till exempel mäter fuktkvoten till så innebär det att i varje kilo trä finns det 1gram vatten lagrat. Här beskrivs hur du själv enkelt själv utför adekvat fuktmätning i husets krypgrund eller vind. Fuktkvot är ett enkelt sätt att avgöra hur hög relativ . Fuktmätning i trä utförs genom fuktkvotmätning. Metoden går ut på att man med ett handinstrument mäter den elektriska ledningsförmågan mellan två stålstift, vilka trycks in i trämaterialet.


Ledningsförmågan är proportionell mot fuktinnehållet, vilken dock varierar för olika träslag. Woodcontrol är agent i norra Europa för Wagner Electronics fuktmätningsutrustning. Utöver försäljning utför vi även service på dessa.

Med träkunskap kan problem med trävirke före, under och efter bygget lätt elimineras. Kontenta sammanfattar kom ihåg-listor från handboken ” Fukt i trä för byggindustrin” och är av- sedd som ett komplement till handboken. Handboken ger omfattande bakgrundskunskap och detaljerade råd om träanvändning på . Därtill finns en mängd andra rapporter som berör fuktmätning. Kalibrering med spårbar dokumentation sker hos leverantören innan mätningar inom ett nytt projekt påbörjas. Väggar, trä a ) Före inbyggnad fuktmätning som du hittar i ”Biblioteket för egenkontroll”.


Relita utför fuktmätning i flera byggmaterial - exempelvis betong och trä. Vi hjälper dig med RBK-mätningen och fuktutredningen. Nej defenetivt inte Inomhus varierat relativa fukten mellan och över året.


Absorbtion av fukt i trä är snabbare än desorbtion vilket innebär att det nästan altid är fuktigare än . När man mäter fukt i trä så tittar man på fuktkvoten, men i betong så mäter man det relativa fuktigheten (RF). Till detta behöver man alltså en RF-mätare med en mätsond som man placerar i ett borrat hål i betongen, och mätningen kan ske först ca veckor efter att hålet har borrats. FUKTKVOT= vikten av vattenmängden i en viss volym av ett material i förhållande till vikten av samma volym torrt material. EXEMPEL: En träbit väger 1g.


Träbiten torkas i ugn vid 1°C tills den inte längre minskar i vikt. METODER FÖR FUKTMÄTNING I TRÄ. NOGGRANNHET OCH DUGLIGHET.

Keywords drying moisture content moisture measurement wood. När träet är absolut torrt vägs biten igen. Om så erfordras gör en riktig mätning för att bestämma det absoluta fuktvärdet.


Condair har ett par olika mätare för trä och betong, som mäter fukthalten. Träets fuktnivå står i sin tur i jämvikt med RF-nivån i omgivningen. Träbiten med mätstiften kan ha formen av en rondell eller en kort trästav. En del resistiva träsensorer är kapslade och skyddas av ett filter som enbart släpper genom fukt i ångfas. Mollier-diagram i bilaga.


Relativ Fuktighet (0-1). Exempelvis trä eller betong kan hålla över. Material kan innehålla stora mängder fukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg