tisdag 28 november 2017

Frånluftsfläkt skorsten

Funderar på att sätta en frånluftfläkt på skorstenen. Det är en kanal i skorstenen som går till badrummet på övervåningen och vidare ner till. Vilka frånluftsfläktar för mont på skorsten finns?


Ny takhuv eller använda befintlig skorsten ? Min fråga är om detta kan anses vara en lämplig lösning samt vilken typ av fläkt man i så fall bör använda.

En kanalfläkt är ju en attraktiv lösning men räcker en sådan för att ventilera vårat lilla hus? Kan tillägga att jag planerar att sätta en plåthuv på skorstenen för att undvika regnvatten i skorstenen. Köp fläktar för till- eller frånluftsventilation. Vi erbjuder även tillbehör för styrning av fläktar. Alltid lågt pris på fläktar hos Skorstensbutiken!


Dragförbättrare hjälper till att hålla kanalerna fria från fukt och slippa stillastående luft när skorstenen inte används. Snurran är konstruerad med mycket lättgående lager för att för att uppnå effekt redan vid låga vindhastigheter.

En del verkar förespråka att sätta fläkten i frånluftsöppningen i badrummet, men då riskerar man väl att skapa ett övertryck i skorstenen och därmed trycka in fuktig luft i övriga huset via de andra öppningarna? Och att sätta en fläkt längst upp i skorstenen som suger ut luften är ju rätt oekonomiskt har jag . Kan jag koppla fläkten direkt på den kanalen(sätta den över hålet i väggen)eller måste jag sätta något form av rör ner till fläkten? Tänkte om det blir fukt i skorstenen. Ett annat alt som vi diskuterat är att sätta fläkt (ar) uppe på skorstenen och på det sättet få en frånluft, det finns st tilluft i källaren, behöver vi.


Ventilationsfunderingar vid konvertering till bergvärme. I en lägenhet med självdrag är det nästan alltid att föredra en fläkt med kolfilter, då en frånluftsfläkt kan sätta övrig ventilation ur spel. SKORSTEN är en takfläkt avsedd för installation på befintliga skorstenar vid mekanisering av självdragssystem. Fläktens mått, färg och eventuell design anpassas till den befintliga skorstenen.


Fläkten monteras med hjälp av en montageram som ingår i leveransen. Alla fläktar i serien är försedda med EC- motor. Avfuktningsteknik Stockholm AB arbetar med avfuktning, mögelsanering. Behov av bättre drag i skorstenen ? Eller behov av bättre ventilation? Lös problemet med en fläkt , ventilator, aspirator eller skorstensdansare ovanpå skorstenen.


Med dessa produkter kan man få bättre ventilation och bättre dag i skorstenen.

Spiskåpan har ingen egen motor, utan samlar upp oset som sugs ut via husets gemensamma ventilationssystem. Vilken köksfläkt du ska välja beror för det första på om du bor i villa eller . Om man byter till uppvärmning där man inte värmer skorstenen förändras systemet. Vid byte av värmesystem kan man behöva komplettera med radiator i pannrummet där det annars blir kallt och fuktigt. Dessutom bör man installera en mekanisk frånluftsfläkt för att ge rätt luftflöde och undertryck i huset. Om du sätter in friskluftventiler i varje rum och en frånluftsfläkt i skorstenen så bestämmer du flödet i varje rum via inflödet.


Då blir du säker på att alla rum får luftbyte. Luften i huset ska gå från torra till fuktiga. Har ingen koll på sånt här, men hur monterar man frånluftsfläkt i skorsten ? Kolfilterfläktar (recirkulerande fläktar) är bra ur energisynpunkt eftersom de inte drar ut uppvärmd inomhusluft. Dessutom kräver de ingen skorsten och är därför flexibla att placera i köket. Nackdelen har tidigare varit den dåliga osuppfångningsförmågan.


Men nu finns det modeller som tar bort över 90 . Det är inte bara att installera vilken köksfläkt som helst när köket renoveras eller fläkten är slut. Vilken typ av köksfläkt som passar beror på hur ventilationssystemet i bostaden ser ut. Det finns en mängd olika typer av fläktar på marknaden. En fläkt ska också uppfylla vissa andra regler, för att fylla den funktion det är tänkt att.


I mordernare hus är styrd ventilation en självklarhet, men i ädre hus har ventilationen skötts av en förbränningspanna tex olja, ve gas etc, förbränningsprocessen har sugit in luft som sedan dragits ut i skorstenen. Därigenom har huset fått sin ventilation. I äldre hus är det vanligt att man ordnat ventilationen med tex Pax . Istället för ett invändigt undertryck som huset har med uppvärmning via skorstenen , riskerar man att luften ”vandrar som den vill” i huset, om man inte gör nödvändiga anpassningar. En bra anpassning kan vara att installera en mekanisk frånluftsfläkt i den gamla skorstensstocken. Dåligt drag i skorstenen ! Det är inte bra och man måste i dessa fall lösa problemet.


Kommer röken in i rummet när du eldar i kaminen så är draget för dåligt. En garanterad lösning är rökgasfläkt och den gör även så att värmeekonomin blir bättre. Att röken väller in i rummet kommer som en obehaglig överraskning för många .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg