måndag 20 november 2017

Välja vedpanna

Att elda med ved anses ibland som en heltidshobby, men med en väl fungerande anläggning, bra utrustning för att kapa och klyva veden och för eventuell hantering, samt väl torkad ve så minimeras arbetsbördan och tidsåtgången. Den besparing av värmekostnaden som man på detta sättet får, ger en . Vilken vedpanna ska man välja? Här får du bra tips om vedpannor samt fördelar och nackdelar när du ska välja vedpanna för uppvärmning av ditt hus.


Står inför ett pannbyte denna vinter,men har dock problem att kunna lista ut vilken panna som skulle passa bäst åt mig och mitt hus.

Huset är byggt i mitten av 60-talet. Det kan kännas som en djungel av vedpannor när man står i valet inför en ny. Alla tillverkare har sina egna unika funktioner och egenskaper inbyggda i sina vedpannor. Ofta är det dessutom ganska stor skillnad på en modern vedpanna jämfört med en äldre, den tidigare kanske . Energimyndigheten har testat vedpannor för småhus.


Bästa verkningsgrad i testet, , har Värmebaronens svensktillverkade vedpanna Vedolux 350. En ren och lättsotad vedpanna sparar mycket tid och arbete.

Sot och beläggningar gör annars att värmen smiter ut i skorstenen istället för att stanna i pannan. Minst 1liter är att rekommendera. Ur klimatsynpunkt bidrar dessa vedpanna till att vi inte ökar växthuseffekten eftersom koldioxiden som avges vid förbränningen är samma mängd som det växande trädet en gång. Därför är det klokt att välja installatörer som har en dokumenterad erfarenhet av hur systemen ska installeras och driftsättas. Detta kan i praktiken innebära att kommunen har en eldningspolicy som säger att eldning av ved inte får ske i ej miljögodkänd panna eller vedpanna utan ackumulatortank i ett visst område eller.


En vedpanna skall vara enkel att elda, bara att lägga in veden. Se också till att välja en panna med stort vedmagasin så slipper du massvis med inlägg för att ladda den större ackumulatortanken. Det väsentliga från statsmaktens sida vore att framtvinga ett kraftigt minskat förorenande, men låta vedeldarna fritt välja bland konkurrerande metoder som når målet. Jag har idag en vedlux (från -78) trasig.


Det bör heller inte undanhållas att en vedpanna med den dyra kombination av en ackumulatortank och en katalysator torde ge den bästa . Eller en kombination av flera lösningar? Energieffektive Eriksson har kommit till ett första beslut på hur han ska värma upp sitt hus. I ett hus med vattenburen värme, som mitt har, finns flera alternativ till uppvärmning. Och hur stora är skillnaderna mellan nya ved- och. Totalt knappt 500matt värma.


Han kommer att ha ca 7mvatten, vill helst i slippa 1m ved pga av vedmaskin som gör 50cm ved.

Han har kollat lite på: Maga 80kw som har 65cm ve Calmar vverkar fin men . För att värma upp varmvatten behöver du en ackumulator med dubbelmantel eller spiral. Varmvattenproduk- tionen beror av tankvolymen eller spiralens längd. Att elda i en vedpanna som huvudsaklig värmekälla kräver mycket arbete, men med. Det är viktigt att vedpannan kan snabbkylas om pannvattnet börjar koka. En temperaturavkännare och en styrventil samt.


Kontakta sotare eller annan fackman om du vill välja fläktstyrd förbränning. De kan tala om vad som krävs av. Den som har en kombipanna och vill byta till en vedpanna ska välja att installera en miljögodkänd sådan.


Den har en mycket bättre förbränning och ger mindre luftföroreningar. Den som redan har en vedpanna kan installera en ackumulatortank eller en pelletsbrännare. Ett bra alternativ till ved är att elda med pellets.


Med rätt typ av automatik får du en jämn fördelning av värme i huset till en så låg kostnad som möjligt. Du kan sedan välja om du vill köpa färdigkluven ved eller om du själv vill ställa dig och klyva veden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg