tisdag 28 november 2017

Vad är fjärrvärme

Här förklarar vi vad fjärrvärme är och hur fjärrvärme fungerar. Läs mer om hur du får värmen från anläggningen till ditt hem. Istället för att alstra värme genom att bränna kol eller använda el återvänds bland annat spillvärme från avfallshantering, rester från skogsavverkning och andra naturliga energikällor.


Drygt hälften av all uppvärmning i Sverige kommer från . När du går över till fjärrvärme installeras en fjärrvärmecentral, som inte är större än ett badrumsskåp och därför kan hängas på väggen.

Den placeras oftast i källaren – men kan även rymmas i en garderob, i grovköket eller i garaget – och ansluts till fjärrvärmenätet via två anslutningsrör som inte är större än vanliga . Vad är bra med fjärrvärme ? Tack vare att fjärrvärmen kan ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade gör den hela samhällen energieffektiva. I produktionen används exempelvis rester från skogen – som toppar och grenar – träavfall och annat biobränsle. Systemet tar också vara på värme som uppstår vid elproduktion i . Idag värms mer än halva Sverige med fjärrvärme. Fjärrvärmeverken använder ofta förnybar energi.


Totalt beräknas att ungefär miljoner svenskar på något sätt får sin värme från fjärrvärme , vare sig det är i hemmet, på jobbet eller i skolan.

Det betyder att kunderna kan se mycket olika ut, alltifrån en familj i villa till ett stort sjukhus. Den finns på ungefär 5orter i Sverige . Det är därför vi bör välja fjärrvärme. Inte bara för att den är enkel, driftsäker och prisvärd. Den bygger dessutom på förnybar energi och resurser som annars skulle gå förlorade.


Ju fler vi är som väljer en klimatsmart uppvärmningsform, desto bättre är det för vår jord. Tillsammans kan vi göra skillnad. En övergång till fjärrvärme ger många fördelar. Har du sedan tidigare uppvärmning med olja får du ett förbättrat utrymme när oljetank och panna demonteras.


Du slipper sotning, oljeleveranser, lukt från eldningsolja och besiktning av oljetank. En villaägare som förbrukar . Hemma hos dig ansluts nätet med två rör till en fjärrvärmecentral. Har du funderat på hur vattnet du duschar i på morgnarna blir varmt?


Eller var värmen i elementen. Värmen distribueras till fastigheter genom att det heta vattnet, som håller en temperatur på mellan och 1grader Celsius, pumpas via välisolerade rörsystem i marken. I varje fastighet växlas fjärrvärmesystemet över i en värmeväxlare, vilket .

Vägen till dig börjar i vårt fjärrvärmeverk som likt hjärtat i ett blodomlopp sprider värme runt om i fjärrvärmenätet. Faktum är att de allra flesta bränslen som används för att producera fjärrvärme annars ofta skulle gå till spillo. Sedan går det via välisolerade. Det kan vara sågspån, spillvärme från stålverk, brädor och plank, videoband eller dina gamla gymnastikskor.


Allt som inte går att återvinna på annat sätt på återvinningsstationen omvandlas till värme i kraftvärmeverket. Hur fungerar fjärrvärme ? Vi eldar våra pannor med biobränsle från skogen. I panncentralen omvandlas skogens energi till fjärrvärme i form av hetvatten.


Detta hetvatten pumpas genom ett kulvertsystem ut till varje kund. Kunden har en värmeväxlare där värmen överförs till kundens system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg