tisdag 17 mars 2015

Sotning

Varje hus tillhör ett sotningsdistrikt i kommunen. Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll.


Att krypa upp med en kopp te framför den öppna, sprakande brasan en ruggig höst- eller vinterdag är svårslaget. Men se till att elda säkert.

Du som har en eldstad i hemmet eller fritidshuset behöver se till att den sotas med jämna mellanrum. Hur går en sotning till, vem utför jobbet och vilka regler gäller? Alla fasta förbränningsanordningar, som eldstäder och pannor, ska sotas ( rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet. Vid sotning görs förbränningsanordningen och rökkanalen fri från sot. Vid brandskyddskontrollen kontrolleras att anläggningen är hel och sköts på ett bra sätt.


Enligt lagen om skydd mot olyckor . Vid en brandskyddskontroll undersöker man att anläggningen, till exempel pannan eller eldstaden, och rökkanalerna är hela, täta och fungerar som de ska. Både sotning och brandskyddskontroll är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder .

Läs om hur sotning och brandskyddskontroll går till, tidsfrister och avgifter. Sotning och brandskyddskontroll utförs för att förebygga bränder. Dessutom har sotning betydelse ur energi- och miljösynpunkt. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Danderyds kommun tillhör Storstockholms brandförsvar och på deras webbplats kan du få tips om brandsäkerhet - hur du kan förebygga bränder och hur du ska göra om det börjar brinna.


Räddningstjänsten har avtal med företag som sotar och gör brandskyddskontroll. Brandskyddskontroll innebär en genomgång och bedömning av brandskyddet på eldstäder, rökkanaler, . Sotning innebär två separata uppgifter: sotning samt brandskyddskontroll. Det är viktigt att elda på rätt sätt både utomhus och inomhus. På sidan Elda utomhus kan du läsa om vad som gäller vid eldning i din trädgård eller i naturen.


Länk till sidan Elda utomhus. För regler kring eldning inomhus hänvisar vi till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och . Järfälla kommun har avtal med Attunda Sot och Vent AB, som är den sotningsentreprenör som utför den lagstadgade rengöring och kontrollen som ska ske av eldstäder. Både rengöringen och kontrollen är reglerade vad gäller tidsintervall mellan varje tillfälle och vilket pris som gäller för arbetet.


Den huvudsakliga anledningen till att sota är att förhindra brand. När man sotar tar man bort brandfarlig beläggning för att minska risken för sotbrand.

Vem bestämmer om sotningen? I lagen anges vilka objekt som omfattas av krav på sotning respektive brandskyddskontroll. Statens räddningsverk (idag MSB) . På deras webbplats hittar du . Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga bränder. Att sota eldstäder och rökkanaler är viktigt för att förhindra brand. En välsotad skorsten tillsammans med en effektiv förbränning förhindrar soteld.


I Värmdö kommun utförs sotning av Värmdö Sotningsdistrikt AB. Brandkåren Attunda verkar som tillsynsmyndighet för sotarna och gör årlig revision av sotningsverksamheten. Fastighetsägare och nyttjanderättshavare har primärt ansvar för eget brandskydd. Detta innebär att ni ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att förebygga brand . Arbetet omfattar bland annat sotning av skorstenar och eldstäder samt brandskyddskontroll.


Region Gotland är tillsynsmyndighet men arbetet utförs av Brandförebyggarna Gotland AB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg