Sotning innebär att brännbara sotbeläggningar tas bort i sådan omfattning att risken för skorstensbrand och skadeverkningarna vid en skorstensbrand minimeras. Vid sotning av eldstäder och rökkanaler innebär detta att alla ytor som rökgaserna passerar rengörs. Hur ofta sotning ska göras bestäms av kommunen.
Du behöver sota regelbundet, men hur ofta du ska sota beror på vilken typ av panna eller kamin du har. Du eldar med fast bränsle.
Exempel på fast bränsle är ve pellets, spannmål, flis, och halm. Typ av värmepanna eller eldstad och hur ofta du ska sota. Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger . Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker.
Om du har läst de tidigare sidorna om regler kring sotning så är du nu rejält påläst. Men det vi behöver ta reda på nu är hur ofta det ska sotas. Det är upp till varje kommun att fatta beslut om hur ofta som de anser är lämpligt.
Orsaken till detta är att behovet självklart skiljer sig från Haparanda till Ystad på grund av . Det beror på hur ofta du eldar. Det finns olika frister som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram när det gäller sotning. Om du bor i villa och enbart eldar någon gång då och då, rekommenderar de att du sotar vart tredje år.
Ska jag själv hålla reda på hur ofta jag måste sota ? Vi bor i hus och har en pelletsbrännare. För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. När du ska köpa ett hus är det viktigt att duser till att besiktiga och provtrycka eldstäderna och skorstenarna. Brandskyddskontrollen ska utföras med intervall som myndigheten har bestämt. För att spara bränsle och för att känna sig extra trygg vill många av våra kunder att vi ska sota oftare än vad lagen säger.
Kostnaden för sotningen skiljer sig från kommun till kommun, exakt pris där du bor hittar du i din kommuns sotningstaxa. Sotar man regelbundet ökar man. Du ska göra en brandskyddskontroll vart tredje eller vart sjätte år, beroende på hur mycket du eldar.
Om du bara eldar för trivselns skull behöver du normalt sett inte göra kontrollen mer än vart sjätte år. Du kan ansöka om att få sota din braskamin själv, men skorstensfejarmästaren måste ändå göra brandskyddskontroller.
Sotningsfristen varierar beroende på vad du har för sotningsobjekt och hur ofta du eldar. Det är statliga föreskrifter som bestämmer hur ofta det ska göras brandskyddskontroll. Nerikes Brandkår har avtal med sotare som ska utföra sotning och brandskyddskontroll inom förbundets medlemskommuner.
Du måste ansöka hos kommunen om att själv få sota din egen fastighet. Om du valt oss som sotare är det vår skyldighet är att utföra sotning inom de intervall som föreskrivs i lagtexten. En kakelugn eller öppen spis med rökkanal ska till exempel sotas vart fjärde år om du trivseleldar. Eldar du för uppvärmning ska sotning utföras varje år.
Du som nyttjar din eldstad. När en ägare ansöker om att få sota själv eller låter någon annan utföra sotningen ska kommunen pröva om detta kan ske på ett från brandskyddsynpunkt betryggande sätt. Kommunen kontrollerar då. Intervallerna baseras på vilken typ av eldstad och bränsleslag som du använder. Det är kommunen som bestämmer hur ofta sotning ska göras.
Vårat företag har till uppgift att tillse och genomföra sotning och brandskyddskontroll så att fastställda sotning- och brandskyddsintervaller inom Eskilstuna kommun hålls. Sotning genomförs för att säkerställa att ingen brandfarlig beläggning finns samt att man. Den av RSG:s medlemskommuner fastställda sotningsfristen följs dvs. Fritidshus aviseras minst två månader innan. För att sota själv fodras det att fastighetsägaren har genomgått kurs i sotning ex Svenska Brandskyddsföreningens kurs eller förskaffat sig likvärdig kompetens på annat sätt . När man sotar tar man bort brandfarlig beläggning i rökkanalerna och minskar därmed risken för sotbrand.
Rengöring av rökkanaler och eldstäder innebär att alla ytor som utsatts för rök rengörs från lösa brännbara beläggningar. Tidsfristerna för sotning bestäms av kommunen och är beroende av .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.