torsdag 14 maj 2015

Vad ska luftfuktigheten ligga på inomhus

Lägre värmekostnader och bättre komfort. Klagar hyresgästerna på att det drar? På vilka nivåer ska luftfuktigheten inomhus egentligen ligga på?


För att få tydliga bevis på hur klimatet verkligen är, gör man registrerande . Nån som vet vad man bör ha för luftfuktighet inomhus. Tycker att den verkar torr.

Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Normala fuktnivåer inomhus ? Luftfuktighet i källare ? Kunskapen om vad det är i luften inomhus som orsakar människor olika typer av besvär och sjukdomar, är ganska välkänt och noggrant kartlagt. En optimal inomhusluft har en relativ luftfuktighet på till året runt. I den kalla årstiden, när uppvärmning ger et torrt inomhusklimat, kan luftfuktigheten sjunka till RH. Så lockar luften fukt från alla tillgängliga källor, här bland våra kroppar, material såsom trä och textil, våra.


Off Topic: Jag tänkte åka ner till clas ohlson imorrn och köpa en hygrometer som ska vara skaplig enligt folk som kan. En viss luftfuktighet är bra, annars upplevs luften som torr.

För mycket luftfuktighet innebär istället risk för mögel. Relativ luftfuktighet under rH brukar kunna upplevas som torr. Risken för mögelskador går vid cirka rH. Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. Drabbas du fortfarande av.


Vardagsrumstemperaturen bör helst ligga på grader celsius. Därför ska du även mäta fuktigheten under den kalla årstiden med jämna mellanrum. Om luftfuktigheten överstiger vintertid skapas förutsättningar för att kvalster och mögel ska utvecklas. Om du har en relativ fuktighet på över under en längre tid vid grader Celsius eller högre bör du utreda vad det beror på. Det är inte bra att vistas långa . I bostäder bör den relativa luftfuktighet ligga på mellan och.


Vanlig nivå inomhus är mellan . Vi reserverar oss för eventuella felakfigheter och ändringar i lagsfiftning med mera. Socialstyrelsens ”Temperatur inomhus ” och ” Folk- hälsomyndighetens allmänna. När man fått klagomål och ska kontrollera det termiska klimatet görs detta lämpligen i två steg. Misstänker du att din ventilation är undermålig kan du enkelt mäta luftfuktigheten. En enkel hygrometer, ofta . RF skall ligga mellan – för att golvmaterialet skall fungera som avsett.


Hur kallt får det vara om man ska arbeta utomhus?

Problem med kyla inomhus inträffar oftast under vintern vid köldknäppar. Majoriteten har hävdat att fuktning av inomhusluften i kontor är nödvändig i Sverige under den kalla årstiden. De gränser inom vilka den relativa fuktigheten bör ligga har varierat. Så småningom har man börjat använda den. Att husen andas kan dels betyda att de ska vara lagom otäta, dels att det inte ska finnas täta skikt i konstruktionerna som hindrar att gaser kan vandra.


Ofrivillig ventilation pga dålig täthet leder till ökad luftomsättning och därmed lägre relativ fuktighet inomhus , men till priset av ökad energiförbrukning och . När det gäller energiförbrukningen verkar den ligga för högt med tanke på att du har en värmepump (men vad är det för värmepump ?) Denna pump bör ju givetvis någon kontrollera, om den ger vad den ska eller om det finns något kompressorfel eller annat problem. Kanske den firma som installerat den . Hög luftfuktighet ökar risken för fukt- och mögelproblem inomhus och ökad risk för kvalster. Under sommartid kan den relativa fuktigheten bli över procent inomhus.


Låg luftfuktighet kan ge besvär i form av irritation i slemhinnor och luftvägar. Vad man bör tänka på när det nu börjar bli kallare ute är att man kan aldrig få det torrare inomhus än vad det är utomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg