fredag 22 maj 2015

Ventilationssystem lägenhet

Frisk luft inomhus är viktigt för vår hälsa. Här kan du läsa vilka regler och system som finns, och vad du själv kan göra för att få en bra ventilation och en bra luft. Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden. En välfungerande ventilation skyddar mot ohälsa, dålig lukt och fuktproblem.


Ventilation i din lägenhet. OVK ska i föreningens hus utföras vart sjätte år av en . Den ska ta bort gammal, dåligt luft och den ska ta in ren, frisk luft till rummen. I en bostad ska man ta in luft i de rum där folk vistas regelbundet och under längre tid (som sovrum och vardagsrum), medan utrymmen där man är. Så här fungerar ventilationen i Er lägenhet ! Självdrag är det äldsta ventilationssystemet.


I Stockholm är det också vanligt att man gör om klädförrå osv till sovrum. Detta blir då fel i ovk-besiktningen eftersom det måste. Det som sugs bort måste ersättas och luften tar enklaste vägen tex genom badrummets frånluftsventil. Det som trycks ut måste ta vägen ngn stans, och tar enklaste vägen tex ut i grannens . En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador.


I din lägenhet finns ventiler som gör att frisk luft kommer in i lägenheten samtidigt som använd luft vädras ut. Bor du i lägenhet ska du bland annat rengöra ventilerna och vara observant på hur ventilationen fungerar, men det tekniska underhållet är fastighetsägarens uppgift. Det ska finnas skriftliga drift- och underhållsinstruktioner. Bristande skötsel och underhåll av ventilation leder till nedsatt funktion i systemet, vilket i sin tur ökar . Som hyresgäst hos Hässlehem kan du till viss del själv reglera temperaturen i din lägenhet via termostaten på elementen. Det är den värmekomfort som ingår i din hyra.


Tips när du upplever att lägenheten är för kall. När det blir kallt ute, särskilt vid snabba . Syftet med ventilation är att ta bort dålig luft och istället tillföra frisk luft i lägenheten. För att få bra luft i din lägenhet finns det några saker som du som hyresgäst bör tänka på.


Din lägenhet är utrustad med ett värme- och ventilationssystem som ger ett bra inomhusklimat och god ventilation om du sköter det rätt. Vi förser din lägenhet med utrustning och reparerar eller byter det som går sönder. Du underhåller systemet genom att hålla filter och ventiler rena. Då får du bättre inomhusluft. Innan den uppvärmda inomhusluften skickas ut ur huset passerar den värmeväxlaren som återvinner värmen och värmer upp den kalla, inkommande luften.


För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Här ger vi några tips på vad du kan göra för att skapa god ventilation. I en lägenhet blir luften ”förorenad” av matos, damm från kläder, . Skruvar du på ett ventilationsdon i din lägenhet , förändrar du inte bara luftflödet i din lägenhet , du påverkar många lägenheters ventilation. Det vill säga, dina förändringar påverkar även grannarnas luftflöden.


Det finns inga inbyggda Ijudfällor i husens . En bra balans mellan tilluften och frånluften är en förutsättning för ett bra inomhusklimat. Tilluften tillförs i vardagsrum och i sovrum via ventiler placerade vid fönster, i taket eller på väggen. Frånluften sugs oftast ut genom ventiler i kök och badrum. Oavsett vilken typ av ventilation som finns i ditt hus är det . Var därför noga med att följa de här föreskrifterna, annars fungerar ventilationen dåligt och inne-luften. Om man stänger flera friskluftsventiler får man en ”tätare” lägenhet.


Alla fastigheter ska ha genomgått OVK och vara godkända, med eventuella brister åtgärdade. Rätt inställd ventilation i din lägenhet ger ett bra inomhusklimat. Felaktigt inställd ventilation kan bland annat orsaka onödigt drag i lägenheten.


Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då detta orsakar obalans i ventilationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg