torsdag 11 maj 2017

Handöls täljsten

Ingen vet hur länge brytning av täljsten har skett i Handöl. Människor fanns runt Ånnsjön redan under stenåldern och grupper kan ha varit bofasta där, eftersom det fanns gott om föda. I Sverige bröts täljsten mycket tidigt i området kring Handöl.


Täljsten är en relativt mjuk sten. Till Radio Jämtland säger van de Schootbrugge att koncernen tillfört Handöls Stone över tio miljoner norska kronor de två senaste .

Det finns täljsten på flera platser i världen, men den är inte likadan överallt. Färg och hårdhet kan också variera. Handöls täljsten får sin grågröna kulör av järn och klorit och är av den mjuka sort som det går lätt att bearbeta.


Företaget Handöls täljsten i västra Jämtland har gått i konkurs på egen begäran. Nedläggningen kommer mitt i semesterperioden, och för de anställda är det en tung dag, och ingen vet hur det blir för dem som nu har semester. Vi har ett brett sortiment av effektiva kaminer.


Det finns nya fyndigheter med täljsten , men att få ta täkttillstånd tar två år, och då måste det vara utan strul och överklaganden, säger platschef Niklas Junel.

Men hur många vet att den bryts här i Handöl. SV: Var får man tag på täljsten ? Gratis sten finns i de nedlagda dagbrotten, bla i Nordhallen mellan Åre - Handöl. Explorer of food and abandoned places. Food producer and farmer. Bolaget skall bedriva brytning, förädling och försäljning av olivin och täljsten , prospektering av malmer och mineraler samt köp, försäljning och förvaltning.


Då betalade bönderna här mest skatt i hela Åre socken. Gjutjärnskaminen har en fin tradition som här tas upp i en modern tappning. Företaget har kritiserats för att det inte återställt stenbrotten efter sig fram . För att vara en så liten firma som jag har så är det frågan om en stor summa pengar i konkursen för min del, säger Bengt Olov Johansson som driver bolaget. Den tillverkas inte där utan i fabriken tillverkas nu ett slags mjöl som används industriellt.


Detta av täljsten , som bryts några kilometer bort. Välkommen till oss på Mariebergs Brasvärme! Svensk näringsgrensindelning SNI.


Uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade industrilokaler.

Har inte sett så mycket täljstensföremål att jag kan bedöma det själv. Bilden på mynningen visar färgerna bäst. Handöl kaminer har uppgått i märket Contura.


När du använder en baksten uppnår du samma resultat som när du bakar i stenugn. Brödet får en spröd botten och luftig konsistens. Handöls fotoklubb är en intressegrupp för fotointresserade med anknytning till Handölsområdet – ålder har ingen betydelse. Vi anordnar aktiviteter såsom fotovandringar, bildvisningar och utställningar.


Dunit förekom - mer i större mängder bara i fjällkedjan, men har ofta omvandlats till täljsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg