torsdag 18 maj 2017

Vad kostar elen i ett hus

Jag funderar lite över vad ni lägger på olika saker, ni som har hus ! Skriv hur många ni är i hushållet också och hur stort hus ni har! Vad kostar ert vatten varje månad? Hur mycket kostar det att bo i hus?


Ute finns en pool, som kanske kostar något i drift.

Vi ska dra om elen i vårt fritdshus. El dragning till nytt hus ? Vattnet är dyrast i Norberg (7kr) och billigast i Stockholm (2kr) per månad. Lysekil är sophämtningen dyrast i landet och kostar 2kr per månad.


Högsta och lägsta kostnader samt kommunalt riksgenomsnitt. Om man antar att vattnet värms från till grader och badkaret rymmer 3liter så går det alltså åt 1kWh. Om du värmer med el kostar det ca kr.


Värmer du med fjärrvärme kostar det ca kr.

Givetvis behöver du en tomt att ställa huset på. Dessutom behövs anslutning av el , vatten, avlopp och eventuellt fiber till tomten. Ibland är det nödvändigt att göra tomten byggbar med schaktning eller pålning. Det är också bra att ha en budget för göra i ordning trädgård med eventuell gräsmatta och plantering efter att huset. Många kombinerar vindenergi med solpaneler för att få en mer heltäckande lösning.


Sverige är stort och det blåser friskt på sina ställen. När tekniken förbättras och intresset ökar kan priserna sjunka. På de husomåderna i Thailand där vi har hyrt hus brukar elen kosta ca. Personalen på resorterna där man hyr hus är väldigt noga med att läsa av elmätaren i samband när man flyttar in och man får vad elmätaren står på nedskrivet.


Sedan läser de av elen när det är dags att flytta ut. Vad påverkar förbrukningen? Golvvärme med el kostar ungefär öre per kvadratmeter och dygn.


Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning? Du kan också investera i t. Solenergi som du genererar el till ditt hushåll. Nu är jag igång o tittar på hus att köpa, flera av de jag tittat på måste man dra om elen för att den är antinget gammal och oanvändbar eller trasig på annat sätt.


Försöker skapa en bild av vad det skulle kosta i rent material.

Räknat med El , försäkringar, sophämtning, slamtömning, lån och sådant. Skiljer sig så klart en del beroende på hus , hur välbyggd det är mm. Men om inget annat så har du en . Ni som anger dessa struntsummor. Eftersom vi inte levererar helt färdiga hus , utan bygger monteringsfärdiga stomresta hus står vi för ungefär för halva byggkostnaden. I alla prisexempel ingår frakt.


Däremot så har vi kvadratmeterpriser, som ger en första prisindikation på vad en husleverans kan kosta. Wh och elpriset är bundet på 36:öre, vilket med elnät och skatter landar på inklistrat från kalkylarket . Vad ungefär kostar det egentligen att dra om el ? Med värmefaktor menas värmepumpens förmåga att producera mera värmeenergi än den förbrukar elektricitet. För varje kWh el som värmepumpen förbrukar producerar den i snitt cirka kWh värme till huset. En värmepump som har denna effektivitet har alltså en COP på men detta varierar dock mellan . Energieffektivisering är bra.


Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktig .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg