tisdag 24 februari 2015

Hur mäter man luftfuktighet inomhus

Mäter luftfuktigheten från platser samt. Mäta luftfuktighet är en viktig del av att förebygga mögel i våra bostäder. Det man gör är att mäta den relativa luftfuktigheten i de utrymmen man vill kolla av. Här beskrivs hur man själv kan mäta luftfuktighet på ett enkelt sätt. Att mäta klimatet inomhus kan vara ganska komplicerat.


Genom att registrera ( logga) inomhusklimatet får man en klar bild hur lokaler fungerar un-.

Instrumenten mäter både temperatur och relativ luftfuktighet. Luftfuktighet inomhus är något som många av besökarna på Byggahus. Hur kan man mäta luftfuktigheten ? Man kan enkelt mäta den relativa luftfuktigheten (RF) med . Hej Jag håller på och mäter lite fuktnivåer inomhus men är inte helt på det klara med vad som är normalt och vart man bör ligga. Hur hög luftfuktighet kan man ha men ändå slippa mögel, spindlar och källarlukt?


Lite relaterat till det, vad är normalt på en kallvind? Icke fackmannamässig mätning av luftfuktighet i.

Vid för torr luft kan man ju lätt känna sig lite rasslig i halsen ( som efter timmars bilkörning med full fart på AC:n). För övrigt skulle jag vilja passa på att påpeka att exakt RF är ganska trixigt att mäta. Bra är att använda en trådlös hygrometer som har en sändare vilken man sätter i utrymmet som ska kontrolleras, t. Relativ luftfuktighet som benämns RF kontrollerar med enklast med en hygrometer. Sändaren mäter temperatur och relativ fuktighet och sänder dessa värden upp till en huvudenhet som man.


Med Blueair Aware kan du mäta och kontrollera kvaliteten på din inomhusluft. Inomhus kan luften vara två till fem gånger mer förorenad än luften utomhus, enligt U. Environmental Protection Agency. Många av oss tillbringar dessutom upp till av vår tid inomhus. Hur är kvaliteten på den luft som du andas in?


Trotecs serie om dålig luft, del 2: fuktighet innomhus - hur mäter man det. Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. För din hälsas skull bör du alltså alltid hålla ett öga på luftfuktigheten i vardagsrummet, barnkammaren eller gästrummet. Därför mäter man vanligen fukt i relativ luftfuktighet , vilket innebär hur mycket fukt (vattenånga) luften innehåller i förhållande till hur mycket som är maximalt ( mättnadsånghalt) vid de rådande förhållandena.


Hos en hårhygrometer eller hårhygrograf kan håret ha torkat ur om det förvarats under längre tid inomhus med låg fuktighet. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Vid hög luftfuktighet avges mer emissioner från bl.

Om man ändå önskar befukta så för allt i världen, gör inte detta i kanalsystemet. Genom att mäta luftfuktigheten under en längre period får du på ett tryggt sätt att veta om huset riskerar fuktskador. För att mäta luftfuktighet använder man en fuktmätare eller hygrometer. Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa.


Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. På sommaren kan man ibland få acceptera att temperaturen är . Väggarnas isolering, fönstrens storlek och bostadens läge påverkar hur du upplever temperaturen inomhus.


Om din bostad till exempel ligger nära en portuppgång, garage eller liknande utrymme så känns det oftare kallare än vad det är. Då kan det vara mer rättvist att mäta den så kallade operativa . Enligt miljöbalken har fastighetsägaren ansvaret för att undanröja risker för olägenhet för människors hälsa i inomhusmiljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg