tisdag 2 maj 2017

Mekanisk frånluft med värmeåtervinning

Lösningen ger även möjlighet att använda en frånluftsvärmepump för värmeåtervinning. Mekanisk frånluft med värmeåtervinning , kan kallas FX-ventilation men också FVP-system. Mekanisk till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning (FTX). Det går att styra både hur mycket luft som kommer in och hur mycket luft som kommer ut.


Vid mekanisk till- och frånluftsventilation är hela ventilationen kontrollerad.

I moderna, energieffektiva och välisolerade hus är ofta mekanisk till- och frånluft en . LUNOS ventilationssystem med värmeåtervinning upp till 9. Enkla att installera och passar perfekt för ny- och ombyggnation. Bor du i ett hus byggt för självdragsventilation ska du absolut titta närmare på Pax Eos, en helt ny typ av från- tilluftsaggregat med värmeåtervinning. Eos arbetar automatiskt och övervakar förhöjda fuktvärden så att ventilationen alltid ska vara optimal, och allra smartast: den återvinner husets värme och sparar därför energi. Det mest kompletta ventilationssystemet kallas balanserad ventilation, ett FTX- system. Det är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning.


Se till att ditt nya ventilationssystem och dess värmeåtervinning projekteras så att systemet blir rätt dimensionerat till det behov som finns av friskluft och.

Om man byter till mekanisk frånluft , efter att ha haft självdragsventilation, minskar risken för luftläckage in i väggar och takkonstruktion, men i stället kan . Dock ser vi en liten tendens att FTX-system ökar, särskilt i de norrländska regionerna. Ett skäl är att FTX ger en bra energibesparing i kallt . Självdragsventilation bygger på skillnaden mellan temperaturen ute och inne. Under året är det oftast varmare inomhus än . Den mekaniska ventilationen arbetar med relativt höga tryckfall vilket erfordrar mekaniskt arbete i alla lägen.


Variationerna är F – som står för frånluft enbart, FT – som är till- och frånluft och FTX - till- och frånluft med värmeåtervinning. Genom att man installerar ventilation med värmeåtervinning får man inte bara ett bättre flöde på luften i huset året om utan kommer också kunna behålla upp till av värmen i den luft som. Det ventilationssystem som vid många luftsituationer är den klokaste investeringen.


Den enda systemprincipen med full kontroll och påkopplad värmeåtervinning. Här kontrolleras både tilluften och frånluften mekaniskt. Både tilluften och frånluften förs genom ventilationskanaler förbi ett FTX-aggregat, som överför värmen från frånluften till tilluften. FTX-system passar täta hus som behöver eller redan har mekanisk ventilation i hela Sverige. Ju längre norrut ett hus ligger, desto mer finns det att spara.


Till skillnad från värmepumpar där mediet är utomhusluft, är inte FTX-systemet alls känsligt för utomhustemperaturer. Det gör det särskilt lämpligt i de norra delarna av .

Mekanisk ventilation är vad vi är vana vid att se i våra byggnader. Man skiljer på F - frånluft , FT - till- och frånluft , FTX - till- och frånluft med värmeåtervinning. En mekanisk frånluftsanläggning tillfredsställer däremot bara punkterna och ( även punkt om man använder frånluft som värmekälla för en värmepump).


Det finns ett stort spektrum av bra och välbeprövade system för mekanisk balanserad ventilation med värmeåtervinning. Du får ett bra inneklimat med ventilation i perfekt balans och du kan dessutom göra en energibesparing på upp till 8.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg