tisdag 20 juni 2017

Hus med radon

Ska du köpa hus med radon ? Radon räknas inte som ett dolt fel och kan komma från blåbetong, marken eller vattnet. Radea hjälper dig att räta ut frågetecken! Ordet radon ger kanske de flesta av oss obehagliga förnimmelser.


Vi vet att det har med radioaktiv strålning att göra, att denna kan vara cancerframkallande och att den som råkar ut för ett radonhus dessutom riskerar stora ekonomiska förluster.

Vetskapen är inte sällan lite ”luddig”, vilket sannolikt bidrar till en större oro och . Lungcancer är den enda kända hälsorisken med radon. Här får du information om vad radon är och när det är farligt. Du får också veta hur du mäter radon och hur du sanerar radon. Radon är en gas som finns naturligt i luften, marken och vattnet. Jag har fått det förklarat för mig att om våra barn bor i vårt hus under uppväxten ( utan åtgärd då) så gör de av med halva sin livsdos av radon , på ett ungefär.


Vi har som plan att åtgärda detta, men om det tar några år, så är det liksom inte hela världen. Vilken åtgärd man utför beror på varifrån radonet .

Nej, det är inte acceptabelt. Det finns en fara med att en korttidsmätning ger för låga värden och de är . Tyvärr ser jag inte sällan att det ges sådana förslag. Att sätta in ökad ventilation i ett hus där det är markradon kan till och med öka radonhalten.


Det beror på vilket tryck det blir i huset. Ingmar Nilsson är dock noga med att poängtera att det finns många mycket duktiga konsulter. Men det är när det har blivit . Det kan vara en hög koncentration av radon i hus utan källare, men i hus med källare utan utluftning är koncentrationen ofta störst i källaren. I samband med köp av hus och fastigheter brukar man oftast göra en radonmätning.


Men vad är egentligen radon , varför behöver man mäta det och varför är det farligt? Det är viktigt att huset har en bra och . Vi får dagligen frågor om radon och radonmätningar i hus och villa. Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Ring oss om du vill veta mer. Med en radonmätning ser du om ditt hus ligger i farozonen.


Familjen anade inte att de köpt ett hus med skyhöga radonhalter – nästan som att nackhåret reste sig. Siffrorna på papperet från den allra första radonmätningen chockade Bo Göran Holmgren och hans fru Anita.

Radon kan leta sig upp från krypgrund till övriga huset Radonförekomst kan göra sig gällande i bl. Eftersom förekomsten skiftar även inom mindre områden så kan vissa hus i ett kvarter vara mer utsatta än andra. I ett hus med undertryck gällande ventilationen i bostaden kan Radon från krypgrunden dras upp . Radon följer med inandningsluften och avger strålning som kan skada luftrör och lungor.


Du kan riskerar att drabbas av lungcancer om du under en längre tid vistas i ett hus med höga radonhalter. Röker du ökar risken ytterligare. Radon är, näst efter tobaksrökning, den vanligaste orsaken till lungcancer.


Risken för lungcancer ökar alltså markant när både radon - och rökgas kombineras, men enbart radongas orsakar lungcancer även för ickerökare. Ju längre tid man bor i ett hus med för höga halter av radon , desto större är . Alla radonhus bör spåras, men viktigast är att spåra hus med höga radonhalter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg