tisdag 24 juni 2014

Fjärrkyla

Ett centralt aggregat kyler ner en köldbärare som sedan passerar genom den miljö som ska kylas. Tekniken bakom fjärrkyla bygger på samma smarta princip som fjärrvärme, att vatten får en viss temperatur i en anläggning och distribueras sedan ut till flera fastigheter via ett ledningsnät. Här är det kallt vatten som åker ut och kyler ner luften hos våra kunder. Vattnet skickas ut i fjärrkylnätet,.


Ibland är det inte bara värme vi behöver i våra lokaler och hus, utan även kyla. Allt fler efterfrågar kyla både till arbetsplatser och bostäder.

Med fjärrkyla minskar miljöpåverkan, och energianvändningen är minimal, jämfört med kylning med lokala kylanläggningar. Precis som fjärrvärme är fjärrkyla ett resurssnålt och klimatsmart sätt att skapa behaglig inomhustemperatur. Genom att skapa kyla centralt går det åt mycket mindre energi än att göra det lokalt i varje fastighet. Norrenergi producerar fjärrkyla på flera olika sätt. Fjärrkyla är ett modernt sätt att distribuera kyla.


Tekniken är enkel - vatten kyls på ett ställe och distribueras via ledningar till kundens fastighet. Så här fungerar fjärrkylesystemet i din fastighet: Vi installerar en fjärrkylecentral fastigheten. I fjärrkylecentralen överförs kylan till . Med fjärrkyla från Umeå Energi får du som företagskund en smart och trygg lösning för ett skönt inomhusklimat.

Tack vare storskaligheten kan vi hålla priserna nere och även erbjuda en miljövänligare lösning än om alla ska ha sin egen kylmaskin. Likt fjärrvärmen kan du ha ett bullerfritt, bekvämt och sunt . Till gamla och nya fastigheter. I gamla bostadsbolag är det klokt att installera fjärrkyla i samband med stora reparationer, till exempel stambyte. Ta upp frågan om fjärrkyla till diskussion redan när stambytet är i projektplaneringsskedet. Vexve Oy är en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa ventiler speciellt utvecklade för de mest krävande applikationer inom fjärrkyla.


Metoden har både miljömässiga och ekonomiska fördelar. Beräkningar visar att kunder som går över till fjärrkyla kan minska sina driftskostnader med upp till procent, bland annat genom rejäla besparingar på el, . Räknat på hela produktionssystemet ligger COP (Coefficient of Performance) på drygt 8. Det kan jämföras med att många värmepumpar har ett COP-värde på 3-4. Med tillsynsavtal får du regelbunden kontroll av din anläggning - och tid att ägna dig åt din kärnverksamhet. Genom storskalig produktion utnyttjas energin bättre och miljön skonas. Jämfört med en egen kylanläggning är effektiviteten minst . Kallt vatten distribueras genom isolerade rör till fastigheten och tar med sig värme därifrån.


Det är ett effektivt sätt att kyla fastigheter, industrier och shoppingcentra eftersom det ersätter flera mindre kylmaskiner. Kallt vatten produceras i en central kylanläggning med hjälp av bland annat värmepumpar och nerkylt vatten och skickas därefter i en konstant ström ut till anslutna fastigheter. Precis som med fjärrvärme bygger fjärrkyla på idén om att det är bättre att låta en enda central anläggning göra jobbet, istället för att sköta det lokalt i varje fastighet.


Att det är bättre att ha en stor kylanläggning istället för många små.

Dessutom är det här i Kristianstad vårt grundvatten som används, vatten som måste pumpas upp för att vi inte ska få översvämning i centrala delarna av staden. Idag kyler vi både Galleria Boulevard. Vår fjärrkyla används i huvudsak för att kyla ner AstraZenecas och Scanias kontor och produktionsanläggningar samt affärsfastigheter i Södertälje centrum.


Effektiv förflyttning av värme och kyla i stadsområden är det huvudsakliga syftet med fjärrvärme- och fjärrkylesystem. Genom att koppla samman kundernas värme- och kylbehov med olika tillgängliga värme- och kylkällor kan man tillgodose behoven med ett totalt lägre resursutnyttjande än med konventionella värmepannor .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg