tisdag 17 juni 2014

Installera vedspis

Den som funderar på att installera en gammal vedspis bör göra slag i saken snart. I juli inför Boverket skarpare miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer. Det tidigare undantaget för vedspisar för köket försvinner medan det för kakelugnar och öppna spisar . Den som skall installera en renoverad vedspis skall alltid först inhämta tillstånd från skorstensfejarmästaren som bedömer murstockens kondition.


Vill det sig illa från fastighetsägarens synpunkt måste denna först tätas från insidan, vilket kan bli en dyrbar åtgärd. Vedspisen skall sedan anslutas till skorstenen med hänsyn till .

Kan jag laga mat på en vedspis vid strömavbrott? Ja, du kan fortsätta använda din vedspis som tidigare. Det finns nytillverkade vedspisar som inte behöver el för att fungera. Planerar du att installera en vedspis i ditt hem? Det finns vissa saker som man bör känna till för att kunna välja den vedspis som lämpar sig bäst.


Nedan listar vi några punkter som du kan ha i åtanke när du ska göra ditt val. Vid frågor eller funderingar så finns våra återförsäljare alltid till hands för att hjälpa . I alla fall om du faktiskt vill ta steget och installera en gammal vedspis i köket eller i stugan och på så sätt bevara en liten del av vårt svenska kulturarv. Pilenås på Boverket sagt till SVT.

Men förr eller senare måste den bytas ut och i rapporten framkommer att man jämställer en återinstallation med en nyinstallation och då gäller de nya reglerna. I praktiken innebär det att om man vill installera en äldre vedspis måste man kunna visa ett typgodkännande, . Hej vi funderar lite på o sätta in en vedspis av gammal stil i köket,den kommer att stå mellan Elspisen och ett hörnskåp,hur är det med. Installera vedspis , men hur? Det kommer dessutom både bli dyrare och krångligare att installera en äldre vedspis. Man måste nämligen installera vedspisen först för att sedan kolla om man faktiskt får installera den.


För att sotaren ska kunna undersöka vedspisen krävs mer avancerade instrument, vilket blir dyrare, enligt Land. Om du redan har en panna eller kamin berörs du inte av de ändrade kravnivåerna utan kan fortsätta använda denna som du tidigare gjort. Alla nya vedspisar och kaminer från . Men de nya reglerna kommer innebära att det blir mycket svårare att få installera en gammal vedspis på grund av EU:s hårdare utsläppskrav.


Det stämmer, och det är av två anledningar. Skulle tro att du själv kan göra ett nytt hål i murstocken utan att behöva ta dit muraren. Försök ta reda på vad murstocken är murat med för bruk och använd samma bruk till det som du ska mura om.


Untvik t ex cementbruk om din murstock är murad med kalkbruk osv. Sätt in den i en murad bänk som också ökar arbetsytan. Bygg-, miljö- och räddningsnämnden vill ha in följande handlingar för att kunna ta beslut.


Blankett Bygganmälan ifylld. Produktens fabrikat med typgodkännandebevis, gäller även skorstenen.

Planritning utvisande placering i bostaden. Exempel på det Boverket kallar rumsvärmare är . Det blir omöjligt att installera en gammal vedspis i sitt kök efter nya regler i juli. I juli kommer de nya reglerna att gälla med skärpta miljökrav på utsläpp. Tidigare fann det ett undantag för gamla vedspisar. Konsekvensen är att det kommer bli i stort sett omöjligt att köpa en gammal vedspis.


Vi vill börja med att gratulera er för att ni har blivit lycklig ägare till en nytillverkad och svensktillverkad vedspis , Idun Nr 1. Er nya vedspis är både en tidlös och effektiv värmekälla med mer än 1års utveckling och historia bakom sig. Er nya Idunspis är försedd med den allra senaste för-. I äldre hus, där det tidigare funnits vedspis , får man enligt det nya regelverket återinstallera en gammal vedspis av kulturhistoriska skäl.


Men det kan i praktiken bli omöjligt eftersom återinstallationer behandlas som nyinstallationer enligt Boverkets formulering, menar Rasmus Norling, initiativtagare till . Det innebär att det i praktiken kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis och installera i sitt kök. Det är inte direkt förbjudet, men man måste kunna bevisa att vedspisen uppfyller de nya kraven på verkningsgrad och utsläpp, säger Johan Schön på Skorstensfejarmästarnas .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg