fredag 13 juni 2014

Hur eldar man i en braskamin

Vi visar dig hur du eldar på rätt sätt i din braskamin från Contura. Det är viktigt att rätt mängd ved andvänds vid upptändning av din kamin , se vår nya film. Lär dig hur man eldar i en kamin på bästa sätt. När du väl vet hur du ska göra och vilka brännmaterial som är bäst går det snabbt och enkelt varje gång.


Att elda rätt i din kamin ger stadigare och tryggare värme.

Det sparar stora resurser för både dig och naturen. Använd inte vått eller olagrat trä. Braskaminen är en mysig och billig uppvärmningsmetod – om du eldar på rätt sätt. I ett nyare, välisolerat hus behöver man i allmänhet inte elda så länge innan det blir varmt.


Man tror lätt att det enbart handlar om bränder i braskaminer , när det ju kan gälla allt från engångsgrillar till brand i pannrum. Genom att elda korrekt i din kamin eller eldstad minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar. Off Topic: Nybliven husägare och efter att ha bott i lägenhet i alla år så är detta med braskamin något helt nytt för mig.


Behöver lite tips på hur man eldar bäst och effektivast, hur man skall använda spjällen.

Vet att man skall ha torrt virke och det har jag. Testade att elda lite nu i helgen men tyckte inte . Har nu provat detta och det blir hur bra som helst och tar ca minuter att få rejält fyr. I en modern braskamin med sköljande värme från glasluckans övre del får man inte sotbildning om man eldar med hög temperatur - men samtidigt får man. Annars måste du lagra den en längre tid innan du kan elda med den. Ved erbjuds i både säckar och i större partier.


Eldar du kontinuerligt i din braskamin och har möjlighet att lagra några kubikmeter är det betydligt billigare än att köpa veden säckvis. En braskamin där man felanvänder primärlufttillförseln bränner av c:a mer trä i timmen. Samtidigt blir partikelföroreningen c:a 5-gånger högre per kg ved när braskaminen brinner med öppen primärluft. Alla träslag kan användas som bränsle men generellt gäller att hårda träslag är bäst att elda. Olika träsorter ger olika värme.


Hårda träslag ger mer värme än lätta träslag av samma mängd. Men kilo för kilo ger träslagen samma värme, och ofta har de lätta träslagen billigare kilopris. Särskilt på småkalla dagar i början och slutet av eldningssäsongen är lätta träslag perfekt att elda med.


De ger ren förbränning utan att . Att få fyr i elden kan ibland vara svårt.

De som har campat med andra vet att det finns många sätt att få fyr i en eld. Här får du ett säkert sätt som gör upptändningen enkel. Metoden är dessutom miljövänlig. Eldstaden behöver skötas på rätt sätt för att fungera bra och vara säker att elda i. En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet för att ta bort brännbara beläggningar för att minska risken för sotbrand. Ta reda på vad som gäller för den . Yrke: Frilansskribent och fotograf.


Bor: Järvsö Familj: Sambo Min kamin : Är en gammal Näfveqvarn. Om det är riktigt kallt på morgonen och kvällen men annars lite då och då för att det är mysigt. Jag tömmer aska med jämna mellanrum och snyggar till med spissvärta.


Upptändningen är avgörande för en snabb och effektiv start på förbränningen. Därför har vi gjort denna vägledning som visar hur du skall tända upp kaminen. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan, men det går att ändra på genom att elda på rätt sätt.


Hur sköter du din kamin ? Har vi inte alla en dröm om att ha en öppen spis, kakelugn eller braskamin i fastigheten som vi kan sitta framför under kulna höstkvällar? Med tanke på hur energipriserna sticker i höjden är inte brasvärme enbart en mysfaktor, utan även en investering för att påverka . Vid vedeldning utnyttjar man förnybar energi. Samtidigt ger man dock upphov till många slags utsläpp i närmiljön – i den luft som både familjen och grannarna andas in. Därför räcker det inte med att stoppa in ved i ugnen och en tändsticka efter, utan man måste veta vad man gör och . Nu kommer kylan och mörkret.


I takt med detta börjar vi elda i våra eldstäder. Peter Sotares telefoner går varma med kunder som vill få sina eldstäder och rökkanaler kontrollerade. Många bränder startar när man eldar i sin kamin eller öppna spis. Läs våra tips på hur du eldar säkrare och mer miljövänligt. När du eldar rätt brinner brasan med en klargul låga utan att sota eller imma kaminens glas.


Från skorste- nen syns då inte röken alls, förutom när det är kallt och ofarlig kondens ses som vit rök. Så här eldar du smartast med ved. Här kan du läsa hur du bäst eldar. Detta innebär att man inte ska .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg