onsdag 18 juni 2014

Vattenburen golvvärme betongplatta

Leif Tjälldén AB levererar materialpaket för vattenburen golvvärme till ingjutning i betongplatta. Jag tycker det finns ett antal nackdelar med vattenburen golvvärme. Det gör att det blir opraktiskt vid renoveringar mm. Dvs uppvärmningen av en kall betongplatta kan ta flera dagar.


Ingjuten golvvärme är ganska trögt.

Det är skönt med varma golv och därför väljer många golvvärme av komfortskäl. Resultatet blir att det . Thermotechs förläggningssystem för ingjutning innebär att golvvärmerör gjuts in i betong eller avjämningsmassa i s. En fundering runt gjuta en betongplatta. De flesta rekommenderar att stoppa in golvvärmen i plattan, förmodligen för att spara tid och kanske lite. Golvvärme i betongplatta , men inte använda det.


Här får du bra tips när du ska lägga värmegolv och välja vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme.

Med vattenburen golvvärme blir du utan värme under årets varma period när värmen i huset är avstängd. Om du har en tjock torr betongplatta så fungerar golvvärmen bra även utan isolering. Numera isolerar man alltid en bottenplatta i ett nybyggt hus med cirka 3millimeters isolering, men riskerna finns hos hus med betongplatta från början av 80-talet och tidigare. Det som gäller för en villaägare som köper ett hus från 80- talet och tidigare är att man kan inte lägga in golvvärme där utan att . Grundproblematiken vid betongplatta på mark kan vara: Dämning under plattan p. Kapillär upptransport av vatten i fyllnadsmassorna under grundplattan. Vi har flyttat in i ett hus där de tidigare ägarna inredde källaren.


Det är totalt ca 40kvm, där an grävt ut, isolerat och gjutit in vattenburen golvvärme i betongplattan. På halva ytan har man lagt klickgolv, och på den resterande klinker. Vi vill nu ta fram betongen och söker svar på hur man gör själva . Många husägare och husköpare har rätt så dålig kunskap om farorna med att sätta in golvvärme i källare idag.


Riskerna finns just vid hus med betongplatta byggda i början av 80-talet och tidigare. En god isolering kan förebygga detta. Att installera vattenburen golvvärme i källare som är oisolerad är inte . Att lägga in värmegolv i äldre byggnader, vars grundläggning baseras på principen källare och platta på mark, kan innebära risker för fuktproblem. Fuktproblematik kan uppstå på grund av att markkonstruktionen (i bägge fallen finns en betongplatta på marken) har bristfälliga eller saknar: Kapillärbrytande och dränerande .

Konstruktionen gör att röret vid övergjutningen omsluts av betong. Här finner du svaren på de vanligaste frågorna gällande golvvärme och vad man bör tänka på om man funderar på att lägga golvvärme hemma. Det finns flera varianter av golvvärme : vattenburen värme, luftburen värme och elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning.


En najmaskin gör det enklare att fästa slangarna i armeringsnätet. Har du ingen najmaskin kan det göras med buntband. Om du går runt och tycker det är lite kyligt om fötterna i huset kanske det är dags att skaffa golvvärme. Det är inte det minsta eller lättaste projektet du kan ge dig på, men det är värt . Parkett på betong med vattenburen golvvärme. Går det att limma parkettstavar direkt på ett jämt slipat betonggolv med golvvärme.


Måste jag dammbinda, praima eller lägga någon annan typ av fuktspärr innan det limmas ekparkettstavar i dubbelt fiskbensmönster med sarg, som det gjordes förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg