onsdag 21 mars 2018

Hur hög luftfuktighet inomhus

Relativ luftfuktighet , RF eller på engelska Relative Humidity vilket förkortas RH, är ett mått på hur mättad luften är med vattenånga (det partiella ångtrycket) vid en viss temperatur i. En för hög temperatur 65°C ger risk för brännskador. Om du inte gör något åt för hög luftfuktighet i källare, krypgrun vind eller andra rum kan du få allvarliga fuktskador. Fuktskador är allvarliga både för ditt hus och för din hälsa.


Hur åtgärdar du enklast fuktskador i ditt hem eller i din fastighet? Det viktigaste är förbättrad ventilation.

Hur kan man påverka luftfuktigheten inomhus ? God och jämn ventilation är viktigt. En regel är att ha en god och jämn ventilation, i synnerhet i de utrymmen som har hög produktion av fukt (kök, tvättstuga, badrum, bastu, källare). Man bör även se till att temperaturen . Har nu ställt in avfuktaren på men tycker att den går lite väl mycket. Men miljön i min plånbok kanske mycket sämre :) ). Hur hög luftfuktighet kan man ha men ändå slippa mögel, spindlar och källarlukt?


Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka.

Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . En befuktare säkrar att du alltid har den korrekta luftfuktighet i din bostad och slipper av med de besvär från torr luft och dåligt inomhusklimat. Omfattande kondens på fönstrens insida vid låga utetemperaturer (-5°C eller lägre) är en indikation på hög luftfuktighet. Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. Luftfuktigheten inomhus beror bland annat på hur mycket fukt vi producerar och vilken luftomsättning det är i bostaden.


I januari månad när luftfuktigheten ligger under så känns det ganska kvalmigt att stiga in i. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår innemiljö beror på för hög fuktighet. Vi slutbrukare börjar märka av för torr luft när den relativa fuktigheten . Här hittar du värdefulla tips om fukt och hur du löser fuktproblem och minskar risken för fuktskador i bostaden. COnivå, hög rumstemperatur och hög luftfuktighet = dåligt inomhusklimat ▻ utan mekanisk ventilation med värmeåtervinning bör dörrar och fönster öppnas på vid gavel så det skapas vädring – ggr dagligen i 5-minuter – för att upprätthålla ett sunt inomhusklimat. Luften inomhus är full av kemikalier . Trotecs serie om dålig luft, del 2: fuktighet innomhus - hur mäter man det.


Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. För din hälsas skull bör du alltså alltid hålla ett öga på luftfuktigheten i vardagsrummet, barnkammaren eller gästrummet. Men vad är egentligen problemet med hög luftfuktighet inomhus ?

Svaret är enkelt: Vid hög luftfuktighet ökar. Och om inte förr, så senast när de fruktade svarta mögelfläckarna dyker upp i fönstersmygen eller på väggen inställer sig frågan: Hur gick det här till? Vi förklarar i vårt fuktlexikon. Därför mäter man vanligen fukt i relativ luftfuktighet, vilket innebär hur mycket fukt (vattenånga) luften innehåller i förhållande till hur mycket som är maximalt (mättnadsånghalt) vid de rådande förhållandena.


I Sverige har vi ofta hög luftfuktighet. Här får du tips på hur du kontrollerar ventilationen och åtgärdar eventuella brister. Du vistas i ditt hem en stor del av livet.


Arbetsmiljöverket har inga gränsvärden eller rekommendationer om hur låg eller hög. Därför är en bra inomhusmiljö med rätt temperatur och luftfuktighet viktig för din hälsa. Vilken temperatur bör man ha i hemmet?


Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. En byggnad med frän lukt, fuktutfällning på väggarna eller kanske till och med synlig röta eller mögel på byggmaterialen måste åtgärdas omgående.


Ett snabbt sätt att sänka luftfuktigheten inomhus är att använda sig av en avfuktare. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men . Men hur kan man öka luftfuktigheten till en nivå så att växterna trivs? Växter som vill ha hög luftfuktighet brukar jag ha i badrummet med extrabelysning, då får dom 1 luftfuktighet varje gång någon duschar, sen sprayar jag dom i samband med att jag borstar tänderna.


En optimal luftfuktighet inomhus ska ligga mellan och procent. Om luftfuktigheten är lägre kan man få problem med irriterad hud och hals, och om den är högre kan det leda till kondens, fuktskador och mögel. Dessutom kan hög luftfuktighet leda till en ökad avgasning från husets material, samt en större förekomst av .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg