måndag 12 mars 2018

Sveriges elförbrukning

I Sverige använder vi förhållandevis mycket el per person och år. Det beror på vårt nordliga läge med kalla vintrar kombinerat med en elintensiv basindustri. De senaste åren har exporten varit - TWh per år.


Sveriges elförbrukning är ungefär 1TWh på ett år. Vi har många viktiga elförbindelser till grannländerna. Elförbindelserna med utlandet ger Sverige möjlighet att exportera el när det är elöverskott samtidigt som importmöjligheten stärker den svenska .

Totalt producerades 15TWh el i Sverige vilket fortfarande var mer än vad vi konsumerade. Det framgår av Energimyndighetens årliga statistik om el-, gas- och fjärrvärmeförsörjning. Elektricitet är ett sätt att distribuera energi, en så kallad energibärare. El är en färskvara som inte kan lagras.


I samma stund som el används måste samma mängd el produceras i kraftverket, exakt samma sekund vi behöver den. Industri: TWh Transporter: TWh . Energi i Sverige avser att översiktligt sammanfatta alla aspekter på energikällor såsom tillgång på energiråvaror, deras omsättning, utvinning, användning och restproduktshantering liksom frågor kring energiomställning och energiomvandling i landet. Alltid har svaret och berättar även vilka delar som förbrukar mest el.


Källa: Energimyndigheten.

Den svenska pappers- och massaindustrin är en stor energislukare. Dagens Arbete kan för första gången någonsin visa siffror på hur mycket arbetsplatserna inom branschen gör av med. Sverige har en hög elanvändning och det beror på vårt nordliga läge med kalla vintrar och en elintensiv basindustri. Wh el per invånare och år och ligger på sjätte plats internationell sett.


Projektrapport (IVA-M): En projektrapport summerar en betydande del av ett projekt. En slutrapport kan bygga på flera delrapporter. Slutrapporter innehåller tydliga . Ofta dyker frågan upp, vad som skulle hända om alla bilar i Sverige vore elbilar?


Skulle regeringen gå miste om skattemiljarder? För att kunna besvara frågan. I huvudsak kommer energin som vi använder från vattenkraft och kärnkraftverk. Därtill får vi energi från kraftverk och vindkraftverk, om än i mindre skala.


El behövs inom alla samhällsområden, inte minst inom . Vad använder vi elen till? Apropå myten om ständigt ökad elanvändning i Sverige. Triggades idag av en kommentar till tidigare inlägg “…ser framför mig en rejält ökad elförbrukning i Sverige …”.


Här är några färska reflektioner i ämnet. Både Norden som helhet och Sverige tvingades ändå importera el, sett över hela året.

Kärnkraften nådde endast. En unik överenskommelse inom alliansregeringen öppnar för ny kärnkraft i. Den årliga el- och fjärrvärmeundersökningen beskriver produktion och förbrukning av el, fjärrvärme och gas. Forsmark en milstolpe då det varit i drift i år.


Med oss som samarbetspartner, får du en kunskapsbas, som gör det lättare att fatta de rätta besluten. Johan Sjöndin visar appen som man kan styra sin elförbrukning med. Energi Sverige erbjuder ärlig, rak och dedikerad rådgivning om . I två år har GEAB kunnat slå av och på värmen hemma hos några hundra hushåll. En del har också fått styra själva, och då har de använt billig el.


Det är inte bara elnätet som måste anpassas när . Då metoden använder växelvis hög och låg effekt sparas upp mot procent i elförbrukning. Teknikutvecklingen är ett resultat av ett samarbete mellan flera sågverk, träforskning på Luleå tekniska universitet samt reglerteknisk spetskompetens. GLOBAL ENERGIBESPARINGSPOTENTIAL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg