tisdag 20 mars 2018

Ventilation hus

Flyttar en barnfamilj in i ett hus som har en perfekt ventilation för ett äldre par kan den nya konstellationen av människor göra att husets ventilationssystem blir underdimensionerat. De är fler som delar på samma luft och de duschar kanske mer. För att ta reda på hur det står till . I väldigt välisolerade hus dimensioneras ventilationen efter de ventilationskrav som finns.


En braskamin utöver detta kan innebära att det kan bli jättesvårt att få igång brasan på grund av otillräckligt tillufttillförsel. Principen för ventilation är ungefär densamma vad gäller krypgrunder och vind.

FTX-system till förmånligt paketpris och rekommenderar starkt FTX-aggregat för att säkerställa korrekt ventilation till ditt hus. Med en tillräcklig och ständig luftväxling i bostaden kan alla i familjen andas in en renare och friskare luft som kan bidra till att behålla din och dina barns hälsa. Det är viktigt att täta och isolera sitt hus.


Detta vet de flesta och det finns mycket pengar att spara för den som lyckas skära ner sina uppvärmningskostnader. Dock kan ett alltför tätt hus skapa problem med inomhusluften. Man behöver därför, speciellt vid en tilläggsisolering, se över ventilationen och se till att man på ett . Ventilation och två principer diskuteras här.


Utan tillräcklig ventilation riskerar huset att få fuktskador.

Otillräcklig ventilation kan också skapa ohälsa genom att inomhusluften blir förorenad. Självdrag Fläktar i alla ära. Det vanligaste ventilationssystemet i ett privat bostadshus är självdragsprincipen. Bästa värme- och ventilationsvalet för hus med självdrag – ventilation självdrag. Våra förslag för att skapa ett hus med en komfortabel inomhusmiljö är att… slide4.


Installera mekanisk ventilation. Du vidtar samma åtgärder som ovan men kompletterar ventilationen med ett mekaniskt ventilationssystem som suger luften ur . En första kontroll ska göras i alla nybyggda hus och av alla nyinstallerade system. Därefter ska kontroller ske regelbundet, enligt intervall som är bestämda för olika byggnadskategorier och typer av ventilationssystem.


Med en tillförlitlig ventilation i ditt hus andas du renare och friskare luft som ger dig möjlighet att behålla ditt och dina barns hälsa. En tillräcklig ventilation tar bort lukt, matos och skadliga gaser från byggnadsmaterial. Samt förebygger fuktrelaterade mögel- och rötskador.


Små barn är känsligare än vuxna och har lättare för . Den ska sörja för att fukt och föroreningar som alstras i ditt hus ska tas bort och ersättas med ny, frisk luft. Följden har blivit lufttäta bostadshus med otillräcklig ventilation. Det ökar lägenheternas luftfuktighet, vilket gynnar tillväxt av mögel och kvalster samt utsöndring av föroreningar från byggnadsmaterial och inredning.


Ett annat problem blir kondens på fönster och kalla väggytor. Hus som är byggda i blåbetong har ofta en .

Att minimikraven för luftflöden kan vara hälften för bostäder jämfört med andra lokaler där människor vistas är ofattbart. Om du bor i ett hus med självdragsventilation eller fläktstyrd frånluftsventilation är du beroende av vädret för att få en tillfredsställande ventilation. Dessa enkla system innebär också att den varma . Målsättningen idag är att bygga täta hus. Om inneklimatet då inte ska bli outhärdligt måste huset förses med kontrollerad ventilation , ett sk mekaniskt till- och frånluftssystem, FT. Eftersom det samtidigt finns ett krav på att huset skall vara energisnålt, sätts en växlare in för värmeåtervinning, system FTX.


Såhär på sommaren märks det mest. Dessutom kan du samtidigt passa på att mäta dina radonhalter för att vara på den säkra sidan. Det blir både billigare och bättre att göra alla åtgärder på en gång än att ta dem en efter en.


Både huset som byggnad och personer som bor i ett hus är beroende av en god luftventilation. Tyvärr är det många hus som dras med problem vad gäller luftgenomströmningen. Det kan leda till onödiga skador på huset, och faktiskt också ohälsa för de boende.


För dig som vill förbättra bristfällig ventilation finns en mängd . Mekanisk frånluft är vanligt i nyare hus , för att få tillräcklig ventilation. Finns möjlighet till värmeåtervinning. Text och bild: Cathrine Bülow.


Vi behöver ventilera våra hus för att få bort gammal, använd luft, odörer, överskott av fukt och värme. Byggkemikalier som plastfärger, limmer, fogmassor och plastgolv belastar vår inomhusluft och ökar behovet av ventilation. Bygg därför aldrig in dessa material i ditt hem. Med frisk luft i hemmet mår vi bättre och ett bra ventilationssystem tar bort föroreningar och kalldrag.


Här kan du läsa om alternativen, tipsen och fällorna kring. Luften ersätts på samma sätt som i hus med självdrag – alltså genom friskluftsventiler, springor i fönster och dörrar eller genom läckor i husets tätskikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg