fredag 16 mars 2018

Sotning av braskamin

Hos sotningsdistriktet finns uppgift om vilka eldstäder som finns i huset och när de senast har sotats och brandskyddskontrollerats. När sotningsdistriktet har fått en anmälan om en eldstad får du automatiskt ett meddelande om datum för sotning och brandskyddskontroll. Flera av våra regionala föreningar har kurser i . Våra sotare utför sotning av eldstäder och rökkanaler som gör att risken för skorstensbrand minimeras.


För lokaleldstäder som inte utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme i vilket den är uppställd.

Eldstaden är belägen i ett fritidshus. Avgifterna för sotning och brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har . En viktig del i arbetet med att förebygga dessa är sotning och kontroll av eldstäder och tillhörande anläggningar. Jämtlands räddningstjänstförbund. Hej Planerar att installera en liten braskamin och undrar hur själva sotningen går till?


Om den däremot används i . Behövs en sotlucka under rökröret?

Förbindelsekanal 1–meter. Det finns strikta regler för sotning och brandskyddskontroller. När det gäller brandskyddskontroll av villapannor med fast bränsle och tung eldningsolja så har regeln fram tills nu varit att de måste brandskyddskontrolleras av sotare vartannat år.


Men från första januari gäller att det räcker med en kontroll vart . Detta är en sammanställning av de intervaller som gäller för sotning och brandskyddskontroll i Norrtälje. Om eldning sker med fasta bränslen ska sotning och brandskyddskontroll göras enligt följande. Exempel på lokaleldstäder är braskamin , kakelugn och öppen spis. Det är alltså en eldstad som . Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för bran vilket i sin tur innebär att sotning är en viktig del i att förebygga bränder i bostäder.


En stor del av alla bränder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Vid sotning av eldstäder och rökkanaler innebär detta att alla ytor som röken passerar rengörs. När det är dags för sotning och brandskyddskontroll får du ett brev hem. Sotning har förekommit i Sverige nästan lika länge som vi har använt eldstäder för uppvärmning och matlagning.


Då en en stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder. Hur ofta ska din kamin sotas? En inte alltför enkel fråga att besvara, hur ofta eldstaden ska sotas avgörs av hur den används.

Och här kan intervallerna för sotning och brandskyddskontroll skilja sig på flera år. Om inte sotarföretaget informerar om reglerna finns alltså risken att husägaren betalar tusenlappar . Har du en eldsta oljepanna eller annan typ av fast förbränningsanordning i din fastighet ska den sotas (rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet. När vi sotar din förbränningsanordning blir rökkanalen fri från brandfarligt sot. Vid brandskyddskontrollen kontrollerar vi att anläggningen inte blir . SKORSTENSFEJAREN KAN SÄNKA DIN BRÄNSLEKOSTNAD!


Sot och andra fasta beläggningar på eldstadens värmeupptagande ytor ökar bränsleförbrukningen. Regelbunden extra sotning och vid behov en ång- sotning av eldstaden, eller en maskinell rengöring är åtgärder som gör att du får en bättre bränsleekonomi. För sotning av eldstad jämte förberedelse- och efterarbete beräknas per sotningsgång: enheter, vid sotning av.


Länk till Räddningsförbunds webbplats om sotning och brandskyddskontroll. Ska du installera en kamin eller en annan eldstad ska du göra en anmälan. Hur går en sotning till, vem utför jobbet och vilka regler gäller? Förr i tiden var brasan en central del av hemmet genom att den gav både värme och möjlighet till matlagning. Idag har matlagningen flyttat till köket men många villor och fritidshus har braskamin , öppen spis eller liknande dels som värmekälla, dels.


Du kan ansöka om att få sota din braskamin själv, men skorstensfejarmästaren måste ändå göra brandskyddskontroller. Din kommun har ansvar för att. I Munkfors kommun utförs . Attunda utför sotning av er skorsten eller eldstad i Stockholm.


Glöm inte sota, soteld kan uppstå och med brand! Tillstånd för hantering av brandfarlig vara hanteras av Räddningstjänsten Syd. På deras webbplats hittar du också information om hur och var du kan elda utomhus samt brandskyddsarbete.


Kommunen ansvarar för att sotning och brandskyddskontroller utförs. Tidigare innebar sotning att både .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg