måndag 28 september 2015

Räkna snitt

Räkna ut ditt snittbetyg. Har du ett gymnasiebetyg och vill räkna ut ditt snitt inför ansökan till universitet och högskola? På Studentum finns verktyget du behöver!


Välj nedan vilken av snittomvandlarna som passar dig och fyll sedan i dina betyg. Här kan du även läsa mer oOmrådesbehörighet och .

När du har skrivit in alla dina kurser med respektive poäng och betyg trycker du på “ Beräkna mitt snitt ”. Med eller utan meritpoäng. Mata in en lista med tal, separerad med mellanslag eller radbrytning, och låt verktyget snabbt och enkelt räkna ut vad medelvärdet och medianen är. I det här avsnittet lär vi oss att beräkna medelvärdet och att finna medianen, två så kallade lägesmått, när vi har en uppsättning värden. Uträkning av medelbetyg (gäller inte studerande på arkitektutbildningen) vid ansökan om stipendium från en KTH-anknuten stiftelse.


Visar även antal registrerade högskolepoäng vid deadline. Vill du hellre räkna själv, ska du följa instruktionen på den här sidan. Du kan också gå till Edvin i högerspalten för att se två exempel.

Ditt jämförelsetal får du fram med vår räknare. Det kan maximalt vara 200. För att få fram ditt meritvärde måste du sedan själv lägga till eventuella meritpoäng. Meritpoängen kan maximalt vara 5. Det högsta meritvärde du kan ha är 25. Det finns en räknehjälp för dig som vill räkna ut ditt jämförelsetal.


För att beräkna ditt snitt måste du multiplicera varje betyg med antalet poäng kursen du fått betyget i har. På samma sätt gör du för varje kurs du läst, för att få ut betygsvärdet för varje enskild kurs. Till sist får du en stor summa som . Om du har rätt förkunskaper till de utbildningar du söker så konkurrerar du om platserna med betygsmedelvärdet från din utländska gymnasieutbildning. Kommer du från ett land . Jag vill räkna ut ett snitt för stegräkning. Rutan ska alltid visa summan av ifyllda dagar dividerat med antal ifyllda dagar.


När det är konkurrens om platserna till högskolan bedöms du utifrån dina gymnasiebetyg och meritvärdet. Så här räknar du ut ditt meritvärde. Använd räknehjälpen för att räkna ut ditt meritvärde automatiskt.


Om du hellre vill räkna ut det manuellt, följ instruktionerna nedan.

På gymnasiet räknar man in betyg från alla årskurser, inte bara betyg i sista kursen. Här är det stor skillnad från grundskolan. Om man läser fler kurser (extra kurser) så räknas de betygen in iblan men inte alltid. Hitta medelvärdet i en grupp med tal genom att klicka på knappen Autosummera för att använda funktionen Medel, eller används funktionerna Medel och MedelOm i en formel för att hitta medelvärdet i en grupp med tal.


Jag gick samhälle, språk på gymnasiet och fick slutbetyg därifrån. Mina betyg var: Dans och Rörelse. Här nedan hittar du allt du behöver veta om att räkna ut ditt snittbetyg och meritvärde oavsett när du gick ut gymnasiet. Du kan använda den här beräkningen för att beräkna din genomsnittshastighet om du varit ute och kört bil, sprungit eller liknande. Finns det något jag har glömt att räkna in?


Om det är någon snäll själ som är sugen på att räkna eller hjälpa till på något sätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg