fredag 18 september 2015

Svartmögel runt fönster

Här har jag fått massor av svartmögel på fönsterkarm och fönsterbräda. Men, svartmögel kring fönster är helt klart ett problem. Svartmögel bakom element?


Problem med kondens och någon slags mögel. Fukt samlas på insidan av fönster i nederkant. Man har kondens på fönstrets insida och man har svarta fläckar och t.

Har råkat ut för svartmögel i våran hyreslägenhet. Har pratat med hyresvärden om detta flertalet gånger. På fönster kan kondensen ge upphov till mögel och röta, vilket kan leda till dålig inomhusluft samt missfärgning och nedbrytning av träet i fönsterbågarna. De frågor man skall ställa sig när det uppstår kondens på fönster är: Varför är rutan för kall?


De mörkt svartgröna prickarna syns ofta i kolonier på fasader, i badrum , på vindar, i källare och på andra ställen där det kan förekomma fukt. Nära dusch , badkar och handfat samt vid diskbänken ser man det oftast. De föreslår ändå att de ska knacka ner allt kakel och byta ut silikonlisterna, vid duschväggen, där kaklet möter våtrumsmattan och runt toalettstolen. Imma på insidan fönstret är en indikation på att .

Mögel generellt kan uppkomma hemma hos dig nära fuktiga områden. Mögel trivs utmärkt i badrum och kök, vid toaletten, duschen eller diskbänken. Bikarbonat och ättika är två effektiva huskurer mot . Mögel i fönster beror ofta på att huset i praktiken har undertrycksventilation (om det alls är ventilerat). Det innebär att kall fuktig uteluft tränger in via fönstren, och om fönsterbågarna inte är varma nog så kommer luften att kondenseras där - dvs man får bra grogrund till mögel.


I Sverige har man i regel . För rengöring av svartmögel från utomhuskuddar blanda en liter vatten och en fjärdedelskopp tvättmedel i hinken. Rör runt ordentligt så att det blandas och börjar löddra lätt. Skrubba kuddarna med en svamp tills får bort rötan och mjöldaggen från fläckarna. Diskmedlet skall döda möglet och mjöldaggen medan det bryter . Mögel kan se lite olika ut, det är inte alltid svarta små prickar. På fönster bildas det lätt kondens och om färgen flagnar öppnar det för mögelangrepp.


Mögelsporer finns runt om oss hela tiden men det är när miljön är tillräckligt fuktig som det kan bli problem i form av mögel. Om du tror att du har fukt och mögel i huset bör du kontakta en sakkunnig. Allt oftare har vi talat om mögelhus och det i en så negativ bemärkelse att mögel alltid förknippas med svåra rötskador, dålig lukt och direkta hälsorisker.


Sådana springor bör alltid tätas . Mögel - och fuktskador framträder som fuktfläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak.

Läckande vatten- och avloppsstammar är också en vanlig orsak till fukt och mögel. Ny luft ska komma in genom ventiler i fönster bågar, (s.k. springventiler), eller genom ventiler i rummen. Det finns många olika slags mögelsvampar.


En vanlig typ är svartmögel , som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag. De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt. Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna ( myceliet), som . Hur mår dina medarbetare?


Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial. Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer. Att ta bort svartmögel behöver inte vara komplicerat, och med den här enkla guiden så kan du snart vara av med den!


Har du ett fönster som går att öppna är den enklaste åtgärden att helt enkelt öppna det och vädra badrummet ordentligt, i synnerhet efter att du duschat. Fuktskadade väggar, tak, golv eller otillräcklig ventilation är de främsta orsakerna till mögelangrepp inomhus. Men du kan också vara i . Oavsett vilken typ av mögel du har i huset bör du se till att det . Vattnet kan annars, ihop med damm, hudrester och andra partiklar, ge upphov till mögel. Håll fogarna fria från smuts och. Det är särskilt bra om badrummet saknar fönster.


Fuktskador kan även uppstå på grund av läckage runt kylskåpet, frysen och diskbänken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg