torsdag 15 oktober 2015

Alternativ till utedass

MODERNA alternativ till utedasset. Värmesits och urinseparerande insats som enkelt placeras i det befintliga utedasset. Slipp latrinhantering, tank och kompost med . I städerna finns än så länge inget praktiskt alternativ till vattenklosetten men med enskilt avlopp kan du välja en miljövänlig torrtoa som inte förbrukar något vatten.


Torrtoaletten för kanske tanken till ett stinkande utedass , utkylt på vintern och fullt med flugor på sommaren. Hur enkelt eller avancerat man vill ha det är upp till en själv.

Dock är detta bakteriedödande även kalkens nackdel, eftersom den helt eller delvis avstannar nedbrytningsprocessen som förvandlar avföring och urin till näringsrik jord. Riven torv är enligt min erfarenhet det bästa att strö med i ett utedass. Hemligheten är torvströ som är surt, lågt pH, och som tar hand om all urin och binder kvävet utan att ta omvägen via den illaluktande ammoniaken.


Under varje sittplats på dasset läggs en bädd med obehandlat . Ett alternativ för att slippa undan lite billigare är att skaffa en torrtoalett. Då behöver man bara en tvåkammarbrunn med infiltration för ba disk och tvätt- vattnet, BDT. De populäraste torrtoaletterna är förbränningsvarianten – där urin och fekalier förvandlas till aska.


När du väljer system är det klokt att väga in komfort och skötsel, driftkostnader och miljöhänsyn. Urinseparerande toaletter.

Det är därför det kallas hemlighuset, säger Kalle Bäck, docent i historia och författare till boken Det svenska dasset - inte bara en skitsak. Toalettstol med fall ner till förmultningsrum under golvet. När Martin Timell köpte sin. Utedass och sommaren är en lysande kombination. Mulltoa inomhus var inget alternativ.


Det har utvecklats flera alternativ som till utseendet inte skiljer sig mycket från en vattentoalett. Vissa torrtoaletter kräver . Det finns ett flertal olika. Handla enkelt och smidigt på nätet med hemleverans till hela Sverige.


Få saker är så idylliska som ett besök på ett klassiskt utedass. Känslan att sitta där på sommarmorgnar och lyssna på fågelkvitter medan man sköter sina behov är svårslagen. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ. Vet inte om det är nån speciell kalk men jag använder sån som man har till hästskiten i stall. Men det du skriver låter ju som ett toppenbra alternativ till alla dassvarianter som finns.


Kanske är det därför det går så trögt med att få folk att installera alternativ till vattentoaletter? Både Norrtälje kommun och Tanums kommun har länge försökt få husägarna att byta sina två- och tre-litersspolande toaletter. Den nya hanteringen medför behov av en taxa för hämtning av . D ) Skämt åsido, GARO har vettiga produkter, fast snäppet högre i priset än Teslas egna.

Kan dock vara värt att kolla och håller den så är det nog en värdefull investering, tycker jag. När sedan den här ekonomiska utpressningen lett till att latrintömningen också tömt sommarstugeägarnas plånböcker, kommer de att med nödvändighet att tvingas modernisera sina utedass , resonerar Bengt Jonsved. För den som inte har möjlighet (eller vill) installera en vattentoalett finns det många alternativ - förutom det ”traditionella torrdasset”( utedass ). Från den konventionella torrtoaletten har.


En liten förmultningstoalett - har en mindre behållare i anslutning till toaletten och hela toalettanläggningen placeras i toalettutrymmet. En torrtoalett slösar inte vatten, vilket gör den till ett förnuftigt alternativ även för ställen där det råder brist på bruksvatten. Efter komposteringen blir. Den enkla Biolan Torrtoalett lämpar sig bäst för en stuga som används mer sällan eller för renovering av ett gammalt utedass med markbotten. Inte för handduschvatten.


Förmultningstoalett eller utedass är i vissa lägen ett bra alternativ till vattentoalett. Det används ofta i det lite enklare boendet eller fritidshuset. Vill du installera förmultningstoalett eller liknande ska du anmäla detta till miljö- . De vanligaste lösningarna är att man har en urinsorterande torrtoalett, ett multrum med mulltoalett eller ett traditionellt utedass.


Anmälan om torra toalettsystem och latrinkompostering bör ske minst sex veckor innan anläggningen tas i bruk. Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd tar ut en avgift för handläggningen av anmälan om installation av annan toalett än vattentoalett och latrinkompostering. Fastighetsägare bör tänka på att .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg