torsdag 29 oktober 2015

Svärta spis

Skansens experter lär dig hur du på bästa sätt svärtar en spis med hjälp av spissvärta. När du använder spissvärta ska spisen vara avsvalnad. Använd inte en borste med kopparborst . Den kan lukta lite illa vid första eldningen, men doften försvinner snabbt.


När spisen börjar bli flammig igen, eller nya rostfläckar från t ex blöta kastruller börjar uppträda, underhåller man svärtan så här.

Tag en klick spissvärta på en bomullstrasa . Spisen ska vara kall – inte nyeldad. I köket finns en järnspis som Ernst Kirchsteiger svärtar och rustar upp. Den bränner in och svärtar inte av sig.


Den blir som den gamla svärtan , ej grafitgrå. Ekonomisk, burkens innehåll räcker till ca strykningar. Förpackningen är återvinningsbar. Instruktion finns i burken.

Svärtan skyddar kaminen eller spisen från att rosta. När jag var i Göteborg passade jag på att besöka Byggfabrikens nya butik och köpa lite smått och gott. Och sist men inte minst – spissvärta. Svensk spissvärta tillverkad utifrån traditionellt gammaldags recept och innehåller inga lösningsmedel, bara naturliga råvaror. Som ni ser här är spisen . Ger en tålig och vacker yta.


För järnspisar, kaminer m. Prisvärt inomhusklimat, roligare renovering och smart förvaring. De svärtar ju plattorna igen, men gör inte rent utan man får ju fixa rengöringen först. Nu är ju skadan redan skedd men enda sättet att hålla sin spis fräsch, oavsett det är . Naturliga råvaror utan lösningsmedel, till järnspisar, kaminer, heta rör m. Burken räcker till ca fyra spisar. Samtidigt som du skall svärta skall du kontrollera spisens skick. GAMMALDAGS SPIS - SVÄRTA , KRT 12X1G.


Så den ej har sprickor eller andra skador. Vissa säger att man skall sandblästra spisen. Men hos oss har det räckt med att använda stålborsten flitigt.

Du kan också använda stålborste på borrmaskin. Du har nu tagit ur alla spisringar och luckor . Slut Begränsat lager I lager. Applicera med fuktig trasa och efterpolera med torr trasa.


Det rekommenderas att du använder handskar när du använder svärtan. Doften av ved och värmen av vedspis. Spissvärta efter orginalrecept. Det finns nog ingenting jag förknippar så starkt med mormor och hennes kök som det.


Där var alltid varmt och skönt och det fanns alltid någonting på spisen , eller spiseln som hon sa. Antingen var det en gryta till middag som doftade underbart, . Man kan såklart använda många metoder för rengöring men vi rekommenderar torrengöring med en vanlig tvättsvamp eller liknande som ej repar gjutjärnet. Efter rengöring är det dags för spissvärta, detta gör så att spisen ser .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg