onsdag 21 oktober 2015

Jordkällare ventilation

Potatisgropen var en nedgrävning,. I andra källare är gluggen enbart ventilation , och kan ha ett. Isolering och ventilation är två grundläggande faktorer för en bra jordkällare. Det är viktigt att du isolerar utsidan mot inträngande fukt med kallasfalt.


Eftersom jordens fuktighet är en stor del av källarens kvalitet är det bra om du inte helgjuter golvet.

Fyll ursparingen med makadam så kan du ändå hålla rent och snyggt bland . Har du en jordkällare idag – var rädd om den! Se till att den är tät mot vatten och skadedjur och att den har ventilation. De flesta jordkällare har en luftsluss med dubbla dörrar. På så sätt minskar man mängden varm och fuktig luft som kommer in på sommaren, och på vinterhalvåret undviker man att värmen försvinner ut.


Vid vårt gamla nyinköpta torp finns en jordkällare som jag har planer på att fräscha upp. Den är gammal, murad av stenar.

Jordkällare - prova med en solcellsventilator! Därför bör man tänka på att inte springa varje dag i sin jordkällare utan försöka ta in för några dagar eller en vecka i taget. Förr i världen fyllde jordkällarna en viktig funktion. Sedan kom kylskåpen och många jordkällare lämnades åt sitt öde.


Lyckligtvis är jordkällaren både hållbar och miljösmart, så grattis om du har en på gården! I alla tider har människor använt jordens svalka och mörker för att maten ska hålla längre. Det blir nog svårt att hålla den absoluta luftfuktigheten inne i källaren lägre än utanför. Möjligen skulle det kunna finnas möjligheter att hålla torrare i en gjuten . Hjälp, det möglar i jordkällaren.


Ventiler ska placeras på båda sidor om respektive dörr samt nära hörnen längst in. En jordkällare ska vara torr och sval, detta kräver god ventilation. Här muras ventilationsrör in i det översta murskiftet. Ventilerna vid dörren muras lämpligen in i det tredje murskiftet.


Båda dörrarna bör vara inåtgående för . Vi har en gammaldags jordkällare , den är av cement, men nedgrävd och fungerar antagligen som en gammaldags av sten.

Vi är dock lite nybörjare på hur man hanterar en sådan och jag undrar hur ni gör med vädring osv. Nu när det är så kallt så ser vi hur det ryker upp varmluft genom takventilen. Sten fanns det gott om i åkrarna och med kunskap hämtad från såväl kyrkobyggen som medeltida källarvalv förseddes många svenska gårdar med jordkällare. På torpet är det ibland svårt att få plats med mer än bara en mindre kyl, vilket förstärker behovet av mer matförvaring. Förr förvarades väldigt mycket av det som idag har flyttat in i kylskåpet i en jordkällare.


Tekniken att bygga en jordkällare har inte förändrats mycket genom åren även om man idag använder modernare . Hitra i Sör-Tröndelag, hos Bodil Birkeland. Flera jordkällare finns beskrivna. Lepage har hjälpt till med underlag som gäller förbättringar och åtgärder av jordkällare som ostlager. En ventilation bör dimen- sioneras i överkant . JORDKÄLLARE I JÄMTLAND OcH NORGE – FALLSTUDIER. Till denna källare finns det fyra dörrar.


Inner- och ytterdörr till ett förrum. En dörr till svalen och en dörr till . En vanlig jordkällare får absolut inte ha tätt golv då möglar allt som finns där nere. Låter som om du bara har riktigt kass ventilation , så om du inte har saker som måste stå varmt, montera ngt som kan växla ut rätt luftvolym för att få ner fuktigheten. Genom att jorden bildar ett isolerande skikt håller en jordkällare alltid en betydligt lägre temperatur än omgivande luft sommartid och är frostfri på vintern. Innan kylskåpet var uppfunnet var jordkällare vanliga, framförallt på landsbygden, för att förvara livsmedel.


Så fungerar en jordkällare. Ett tjockt lager jor en halv till en meter, får källaren att hålla en jämn och sval temperatur. När SVT:s meteorolog Helen Tronstad frågade om hjälp med sin jordkällare kom läsare och tittare till undsättning – mejlen rasade in.


Olov tipsar om bättre ventilation , och tipsar dessutom om att tex morötter håller sig bättre om man förvarar dem i sand. Läsarna Kjell och Louis tipsar också om bättre . Jag kan inte så mycket om jordkällare men jag vet ju att de ska hållas torra och att man har två dörrar för att isolera bra samt att de ska isoleras ovanpå med just jord… men kanske har. Ventilationen vid taket längst in i jordkällaren måste också åtgärdas och den ställer nog till en del problem den också.


Vi renoverar alla delar av jordkällaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg