torsdag 22 oktober 2015

Koncentrerande solfångare

Frågor och svar om solenergi och koncentrerande solfångare. Undrar du om Absolicons produkter? Här samlar vi de vanligaste frågorna vi får tillsammans med resonerande svar som syftar till att förklara tekniken och berätta mer om betydelsen av att använda solenergi i samhället. Vilken verkningsgrad har era.


En fördel med dessa är att de samtidigt kan producera elström.

Sverige har en lång forskningstradition på koncentrerande. Härnösandsföretaget Absolicon har sålt en produktionslina för koncentrerande solfångare till Kina. Genom att generera värme och ånga ska solfångarna bidra till minskad oljeeldning i kinesiska industrier. Koncentrerande solfångare.


Den koncetrerande solfångaren har en konkav spegel med ett absorbatorrör placerat i fokus. När solstrålarna koncentreras till en punkt får man således en hög arbetstemperatur. Dessa solfångare är i dagsläget inte så vanliga för privatpersoner men används desto mera i större skala i form av .

Består vanligtvis av enkla, oglasade och oisolerade solfångare med en absorbator i syntetiskt material. Poolsolfångare används normalt i direkta system där det klorerade badvattnet cirkuleras direkt från bassängen till solfångaren. Denna teknik består av reflekterande ytor som . Nu öppnas hela Europa för den svenska solfångaren som koncentrerar solen! Sveriges Provning och Forskningsanstalt har utfärdat den åtråvärda Keymark- certifieringen till Absolicons revolutionerande solfångare. Optimized materials for optical components in concentrated solar collectors.


Handledare: Åke Fransson, Umeå Universitet. Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik, 300 . Joakim Byström, Absolicon Solar Collector. Denna typ av solfångare består av långa halvcirkelformade speglar, s k paraboler, som riktar solinstrålningen på absorbatorer av metall inneslutna i glasrör eller bakom täckglas.


De koncentrerande solfångarna är placerade på marken och har en liten upptagningsyta som gör att värmeförlusterna är små . I en solfångare omvandlas solinstrålningen till värme. Det finns flera olika typer av solfångare där de vanligaste är (glasade) plana solfångare, vakuumrörsolfångare och poolsolfångare (oglasade). Sedan finns det också olika typer av koncentrerande solfångare.


I en solcell omvandlas solinstrålningen till elektricitet som . Vad är det för skillnad på solfångare och solceller?

En komplex teknik som Absolicon nu lyckats utveckla så att den klarar att leverera de stora energibehov som finns inom industrin. Solfångare producerar värme. Det finns olika typer av solfångare, till exempel plana solfångare, vakuumrörsolfångare, poolsolfångare och koncentrerande solfångare. Med solflöjning och reflektorer kan en solfångare leverera mångdubbelt mer energi än en vanlig plan installation, men den tar mer plats och blir dyrare. Uppsatser om KONCENTRERANDE SOLFåNGARE.


Utveckling av styrsystem för koncentrerande solfångare av. KTH Industriell teknik och management. Det finns också termiska solkraftverk, där koncentrerande solfångare används för att generera vattenånga som genom en turbin generar el.


Solföljande och fasta koncentratorer. En icke solföljande koncentrerande solfångare , MaReCo. MaReCo-geometri med parabolisk reflektor och dubbelsidig . Energimyndigheten har beviljat Absolicon miljoner kronor för fortsatt forskning och utveckling som syftar till högre verkningsgrad och längre livslängd på de koncentrerande solfångarna. Stödet ska till projektet ”Optik och modeller för koncentrerande solfångare 2” som är en fortsättning på det projekt .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg