Sotning innebär att brännbara sotbeläggningar tas bort i sådan omfattning att risken för skorstensbrand och skadeverkningarna vid en skorstensbrand minimeras. Vid sotning av eldstäder och rökkanaler innebär detta att alla ytor som rökgaserna passerar rengörs. Hur ofta sotning ska göras bestäms av kommunen.
Om du har läst de tidigare sidorna om regler kring sotning så är du nu rejält påläst. Men det vi behöver ta reda på nu är hur ofta det ska sotas.
Det är upp till varje kommun att fatta beslut om hur ofta som de anser är lämpligt. Orsaken till detta är att behovet självklart skiljer sig från Haparanda till Ystad på grund av . Kommunen har rätt att besluta om intervallerna för sotning. På din kommuns hemsida kan du hitta vad som gäller där du bor. Däremot är det MSB som bestämmer intervallet för brandskyddskontroll, vanligtvis ska detta ske vart tredje eller sjätte år beroende på . Du behöver sota regelbundet, men hur ofta du ska sota beror på vilken typ av panna eller kamin du har.
Du eldar med fast bränsle. Exempel på fast bränsle är ve pellets, spannmål, flis, och halm.
Typ av värmepanna eller eldstad och hur ofta du ska sota. Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger . Tidsintervallen beror på vilken typ av eldstad man eldar i och i vilken omfattning eldningen sker. Brandskyddskontrollen måste utföras av en godkänd kontrollant, men sotningen kan du välja att stå för själv. Antingen anlitar du en utomstående sotare eller så genomför du sotningen på egen hand.
I båda fallen behöver du ansöka om tillstånd från din kommun. Läs mer om hur ofta du ska sota och brandskyddskontrollera . För att sota själv fodras det att fastighetsägaren har genomgått kurs i sotning ex Svenska Brandskyddsföreningens kurs eller förskaffat sig likvärdig kompetens på annat sätt. Tillståndet för egensotning gäller i den fastighet där man bor. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla de delar av huset som skorstenen passerar. För att spara bränsle och för att känna sig extra trygg vill många av våra kunder att vi ska sota oftare än vad lagen säger.
Vi eldar med ved och hit är sotaren ggr per år. Men då vet man ju att det hela funkar. Man kan gå en sotningsutbildning för hemmabruk via sotningsbolaget för en ca kostnad av 800:- har jag fått vea. Då kan man ju sota själv och slipper de dyra räknigarna.
Cissi Imra-Malva -Jesper-02.
Det finns strikta regler för sotning och brandskyddskontroller. När det gäller brandskyddskontroll av villapannor med fast bränsle och tung eldningsolja så har regeln fram tills nu varit att de måste brandskyddskontrolleras av sotare vartannat år. Men från första januari gäller att det räcker med en kontroll vart.
Det är korrekt att det är ett kommunalt beslut hur ofta rengöring (i vardagstal sotning) av rökkanal och eldstad ska ske. Tveksamt ang sotning Beiträge 23. Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Ska jag själv hålla reda på hur ofta jag måste sota ? Men om du som fastighetsägare väljer att anlita en annan sotare eller att sota själv har vi ingen kontroll på det som görs. Huvudanledningen till att sota och rengöra eldstaden är att förhindra brand.
Anders Nilsson tyckte att sotaren hälsade på lite väl ofta och kollade upp reglerna. En inte alltför enkel fråga att besvara, hur ofta eldstaden ska sotas avgörs av hur den används. Det är kommunen som beslutar hur ofta det ska sotas och hur mycket det ska kosta – den s. För just Öckerö kommun kan du läsa mer om sotning här. Din eldstad och skorsten måste sotas och kontrolleras för att få användas och för att minimera risken för sotbrand.
Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. Detta är en sammanställning av de intervaller som gäller för sotning och brandskyddskontroll i Norrtälje kommun.
När och hur ofta ska man sota och genomföra brandskyddskontroll? Du ska göra en brandskyddskontroll vart tredje eller vart sjätte år, beroende på hur mycket du eldar. Om du bara eldar för trivselns skull behöver du normalt sett inte göra kontrollen mer än vart sjätte år. Du kan ansöka om att få sota din braskamin själv, men skorstensfejarmästaren måste ändå göra brandskyddskontroller.
Det är statliga föreskrifter som bestämmer hur ofta det ska göras brandskyddskontroll. Sotningsfristen varierar beroende på vad du har för sotningsobjekt och hur ofta du eldar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.