torsdag 17 juli 2014

Spjäll öppen spis

Oct Många eldstäder har förutom ett spjäll också ett tändspjäll (kallades tidigare sommarspjäll ) som ska ställas i upptändningsläge för den tid du tänder brasan. Då lagrar eldstaden värmen och den försvinner inte rakt genom pipan ut till kråkorna såsom i en öppen spis. Här säljer vi spjäll av olika fabrikat för rökrör, pannor och kaminer med mera. Sep Jo, Ö är för öppet och S för stängt.


Ska vara fullt öppet tills det tagit sig ordentligt, sen kan det behöva stängas en del.

Man får lära känna den man har. Elda i den lilla sotluckan, som de skrev. Lys in där med en ficklampa och se om spjället öppnar och . Jan vilken nytta gör spjället i skorstenen ? Jan Elda kakelugn, spjällets roll? Nov Hur fungerar spjället i vedspisen? Spjäll till rökkanaler i gjutjärn.


Ni som har erfarenhet av vedspis, öppen spis etc.

Hyresvärden vet inte hur de används, hon är ny ägare och har inga råd att komma med. Jag har mina gissningar då jag eldat en del förut men jag vill helst inte börja experimentera med spjäll. Har en gammal rejäl murad öppen spis av mexisten. Cronspis - spjället har tjärat igen så att man bara kan. Nov Reglera öppen spis över eller under?


Om draget är för kraftigt, justera det hellre med eldstadens tilluftsluckor än genom att stänga till spjället. Samtidigt bör du se till att inflödet. Om det finns en gammal, sliten ugn i huset eller en öppen spis som är dekorativ. Kontrollera så att samtliga fönsterventiler i lägenheten är fullt öppna. Testa draget genom att sätta fyr på en bit papper eller dylikt.


Placera därefter torr ved i den öppna spisen. Om spjället har fastnat eller gått sönder så är det oftast på grund av att det ligger murbruk, tegel eller annat som hindrar spjällets funktion. Räcker det för att mura upp en öppen spis ? Nej minst 1mm kanal diameter krävs. Men om du installerar en braskasset i öppna spisen så.


Handlar det i stället om spisen på fritidsstället, eller en spis du eldar mer sällan, kan du behöva en instruktion och ett felsökningsschema.

Vanligaste problemet med vedspisar är att man fått en köldpropp i skorstenen och att det ryker in. Av säkerhetsskäl måste alltid en springa finnas så att rökgaser kan komma ut även om man av misstag skulle stänga spjället för tidigt. Beräkningar visar att det kan kosta bostadsrättsföreningen över tretusen kronor extra per år och lägenhet i uppvärmningskostnader om spjället i öppna spisen alltid är öppet i stället för stängt . Töm eldstaden regelbundet på aska och lägg askan i ett brandsäkert kärl. Lämna en tredjedel av vedmagasinets höjd fri när du lägger in ved.


Helst skall klabbarna anvisningar. Aug Säg att man har en öppenspis modell större. Sotaren har varit där och filmat och grejat och efter över år finns inga sprickor mm. Det har pratats om en kasett modell större men enda kruxet är att spjäll öppnaren sitter i själva eldstaden.


Det finns inget hål eller liknande . Nov Ju mer öppet , desto bättre förbränning, men det brinner ju upp betydligt fortare. Vi brukar ha öppet spjäll tills det tagit sig rejält och när skorstenen börjar bli varm så stänger vi ner till runt kanske. Nog lite olika också beroende på var och hur du får tilluften ifrån. Vet bekanta som kan stänga ner helt utan . Brf Strutsfarmen har blivit anmodad att utge en instruktion för skötsel och eldning i Öppen Spis.


Läs igenom hela instruktionen innan du påbörjar att elda i spisen. Trivselelda sammanfattning. Skall vara i stängt läge när det. Våra ISOKErN öppNa SpISar fINNS. Spisen är i byggsats och är lätta och smidiga att limma.


Om en spisinsats in- stalleras i en öppen spis höjs verkningsgraden från till ca -. Dvs man får ut - gånger mer värme från veden, alltså en mycket lönsam investering. Se till att spjället är helt öppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg