onsdag 30 juli 2014

Kallt på jobbet

Det finns regler för hur kallt det får vara på en arbetsplats. Vilken temperatur kan vi kräva att arbetsgivaren håller? Hur varmt får det egentligen vara på kontoret på sommaren? Hur kallt får det vara i klassrummet på vintern?


Svaren på de frågorna – och andra som rör klimatet på våra arbetsplatser – hittar du på denna sida.

Nov På Pressbyrån i Luleå var det så kallt att det regionala skyddsombudet förbjöd allt arbete genom ett skyddsstopp. Annars till skyddsombudet på jobbet eller din Handelsavdelning. Temperaturen vid stillasittande arbete ska vara 20–grader vintertid och 20–grader sommartid.


Vid rörligt eller fysiskt ansträngande arbete rekommenderas 14–grader. I Arbetsmiljölagen finns inga exakta temperaturgränser men ändå några riktlinjer. För varmt eller kallt på kontoret?


Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter ger inte några exakta temperaturgränser men det finns ändå några riktlinjer att följa. I föreskriften Arbetsplatsens utformning står det bland annat .

Kallt på jobbet - får inte ha en värmefläkt posts Oct grader på jobbet. Vi har så jävla kallt här så det är sjukt. Inte okej, säger experterna på arbetsmiljö.


Vilken är den lägsta godkända innetemperaturen på en arbetsplats? Och vad kan vi begära av arbetsgivaren? Till saken hör att företaget inte äger byggnaden, utan man hyr 5kvm. Kvinnor som tycker det är för kallt på jobbet kan nu underbygga sin känsla med vetenskapliga argument. Forskare har nämligen kommit fram till att temperaturen i kontorsbyggnader ofta utgår från en flera decennier gammal formel för termisk komfort som utformats med mannen som norm.


UNT besökte en byggarbetsplats en dag då kylan var som värst. Kyla är ett stort arbetsmiljöproblem. Träffa också Yvonne som var en hårsmån från kölddöden.


Aug Fryser du ofta om händerna när du är på jobbet ? Sitter du påpälsad med kofta, torgvantar och halsduk på jobbet under vintertid? Många svenskar fryser på jobbet just nu. Men det finns regler som arbetsgivaren måste förhålla sig till.


Jan Om du arbetar mycket i kyliga miljöer tänker du säkert mycket på att klä dig för att skydda kroppen mot kylan.

Tänker du även extra på huden? Arbetsmiljöverket förordar till exempel en innetemperatur vintertid vid stillasittande . Cirka grader vid stillasittande arbete. Om det är ungefär samma temperatur ute som. Dec SVAR: Inget i ert avtal styr hur kallt det får vara för att arbete ska tillåtas, men frågan kommer högst sannolikt att diskuteras i nästa avtalsrörelse.


Nu gäller arbetsmiljölagens regler om temperatur och arbete i kyla. Luft-, ljud-, ljus- och övriga arbetshygieniska förhållanden ska vara tillfredsställande. Feb ameo i det underställ jag har just nu så är det 1 polyester och tror det är ungefär likt i de andra jag har. Han säger bara att vi får jobba oss. Oct I en varm och vänlig kultur hjälper man varandra.


När jag och min kompis Ola Berggren arbetade med boken Ledarskap på Apstadiet för några år sedan fick vi ett levande kulturexempel berättat för oss från apornas värld. Historien kom från Furuviksparken och den lilla schimpansflocken där. Arbetsgivaren har alltid ansvar för att se till att arbetstagarna inte skadas i kyligt väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg